Slovenija
14 ogledov

Voda in sladko za dalajlamo

dalajlama v Sloveniji
1/4
Nino Verdnik
Po obisku. Dalajlama je kot gost očaral s prijaznostjo, preprostostjo in dobro voljo.

Včeraj je v Mariboru svoj drugi obisk po letu 2010 sklenil XIV. dalajlama Tenzin Gyatso. Mesto je tokrat obiskal v sklopu Evropske prestolnice kulture in dogodka Maribor za mir, ki je gostil še tri druge Nobelove nagrajence, Lučko Kajfež Bogataj, Rigoberto Menchú Tum in Muhamada Junusa.

Ker je dalajlama varovana osebnost, so v mestu veljali strogi varnostni pogoji. Zaprte so bile nekatere ceste; ob vstopu na prizorišče njegovih predavanj se je kar trlo varnostnikov, ki so opravljali rentgenski pregled vsakega posameznika.

Priprave na prihod že pred tedni

“Že nekaj tednov pred prihodom visokega gosta je varnostna služba preverila vse zaposlene v hotelu. Ves čas njegovega bivanja so veljali strogi varnostni režimi,” pojasnjuje Mira Rupnik iz Hotela City.

Dalajlama je prebival v hotelski suiti 704. Večjih zahtev ni imel. Zaželel si je le udobno sedežno garnituro, indijski črni čaj, velike količine ustekleničene vode, oreške in sladke prigrizke.

“Najprej nam je bilo rečeno, da neposrednega stika z njim ne bomo imeli, zato smo bili zelo presenečeni nad njegovo prijaznostjo, preprostostjo in dobro voljo. Včeraj zjutraj nas je, ko smo mu postregli zajtrk, pričakal med vrati. Osebje je potrepljal po rami in nam zaželel dobro jutro,” dodaja Šagi.

Pred odhodom proti Celovcu si je dalajlama za kosilo privoščil ribo z zelenjavo.

Komentarjev 2
  • MK 08:41 18.maj 2012.

    Kdaj je bila pa gospa Lučka Nobelova nagrajenka osebno? Jaz sem član Greenpeaca pa se ne razglašujem za nobelovega nagrajenca, čeprav je moja organizacija prejela nagrado.

  • Lavdan 08:00 18.maj 2012.

    Razkrijte nam kdo je kril stroške njihovega bivanja v Mariboru.