Slovenija
37 ogledov

Voda na Planinskem polju narašča

slovenija 18.02.14, Planina, Laze, Planinsko polje, poplave, naravna katastrofa, Anže Petkovšek
Gladina vode na Planinskem polju bi se do konca prihodnjega tedna lahko dvignila še za en meter, svari predsednik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič.

Na dopoldanskem sestanku so krajanom Planine "nalili čistega vina" in jim pojasnili prihodnje ukrepe za reševanje, ki jih bodo izvajali, dokler bodo varni. To pot je zmagala narava, dodaja Simšič.

Današnjega sestanka so se sicer med drugim udeležili predstavniki občine, centra za socialno delo, civilne zaščite, gasilcev, policije in vojske. Prisoten pa je bil tudi hidrolog Janez Polajnar, ki je krajanom in ostalim predstavil izračune in predvideno vremensko napoved za prihodnji teden.

"Ljudem sem danes povedal, da sem se osebno že zdavnaj sprijaznil s tem, da je to pot pač zmagala narava. Moramo se ji podrediti, jo spremljati, izvajati temu primerne ukrepe in čakati, da zadeva odide tako, kot je prišla," je pojasnil Simšič in hkrati poudaril, da upajo na najboljše.

Trenutno je sicer zalitih 24 objektov, okoli 10 pa jih ima težave z vodo. Potencialno ogroženih jih je dodatnih 20, ki jih bo voda najverjetneje zalila, če se bo uresničil najbolj črn vremenski scenarij, pravi Simšič.

Materiala dovolj

Po njegovih navedbah je danes 15 prostovoljnim gasilcem na pomoč priskočilo še 50 gasilcev iz Obalne gasilske zveze Koper in 50 pripadnikov Slovenske vojske. Obrambne nasipe okrog objektov oziroma na cestiščih bodo ohranjali in utrjevali, dokler bo to smiselno in mogoče, pri nekaterih objektih pa gradijo dodatno zaščito, polnijo in nameščajo protipoplavne vreče. Do petka so jih namestili okoli 6500, danes jih polnijo 2000, naročili pa so še dodatnih 4000. Materiala je dovolj, razmere pa bodo spremljali in ocenjevali sproti, je dejal Simšič.

Že v petek so sicer gasilci in vojaki na določenih mestih izvajali prečrpavanje vode, Elektro primorska pa je zaradi varnosti iz omrežja izklapljala posamezne objekte, ki jih je voda že zalila. Določili so tudi novo lokacijo za agregat, ki bi ga utegnila doseči voda.

Voda narasla za 10 centimetrov

Gladina vode na Planinskem polju, kjer voda močno ogroža številne hiše v Planini in vasi Laze, je zaradi padavin v preteklih 24 urah narasla za več kot 10 centimetrov. Na dvig vodostaja medtem ne vpliva le deževje, ampak tudi obilica vode, ki se steka iz Cerkniškega jezera.

Gladina slednjega sicer še vedno narašča. Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite občine Cerknica Jože Turšič, se je gladina Cerkniškega jezera od petka popoldne do danes dvignila za okoli štiri centimetre.

Težave z elektriko

V Elektru Ljubljana pa danes opozarjajo odjemalce na območjih Žibrš in Zaplane, da bo odprava vseh okvar in s tem izpad dobave električne energije trajalo še nekaj dni. Odjemalce na območjih Kamnika, Kočevja, Ribnice, Žirov, Logatca, Cerknice in Vrhnike pa opozarjajo, da bo zaradi odprave okvar dobava električne energije večkrat motena.

Na območju Ljubljane je brez električne napetosti še vedno osem transformatorskih postaj oziroma 40 odjemalcev, navajajo v Elektru Ljubljana. Z agregati napajajo 42 transformatorskih postaj oziroma okoli 500 odjemalcev. Brez napajanja so transformatorske postaje na območju Vrhnike, Cerknice in Logatca. Na območju Žirov, Kamnika, Kočevja in Ribnice pa so odjemalci oskrbovani z električno energijo iz omrežja ali agregata.

"Na kupu smo takšni, ki znamo stopiti skupaj"

Renata Gutnik (Štab civilne zaščite Logatec) je za Žurnal24 povedala, da so zadeve trenutno pod kontrolo. Do Jakovice, so prišli že včeraj. Spomnimo. Voda je v sredo zalila nasip do zaselka Jakovica, ki je vas povezoval z Lazami in širšim območjem. "Po celem kraju, kjer so hiše najbolj ogrožene, so protipoplavne vreče že nameščene. Te samo še dopolnjujemo. Na razpolago imamo še približno 3000 vreč,“ je povedala Gutnikova.

Civilni zaščiti pomaga 20 domačinov, 22 vojakov in okoli 20 gasilcev dnevno. "Ponoči prihajajo še gasilci iz drugih krajev. Danes so prišli iz Ljubljane. Prinesli so cisterne za dostavo vode v vodohram, saj domačini ne smejo ostati brez pitne vode,“ je še razložila Gutnikova in dodala, da je treba v teh težkih trenutkih izpostaviti pozitivne plati. "Na kupu smo se našli sami takšni, ki znamo stopiti skupaj in pomagati ljudem. S tem jih podpiramo tudi moralno, da vidijo, da niso sami.“

Življenje pa jim grenijo tisti, ki motijo njihovo delo. "Domačini so naveličani in jezni zaradi "fotošutingov“, ki ga izvajajo tisti, ki imajo pet sekund časa. Včeraj je bilo tukaj kot na kakšni promenadi. V šali smo se dogovorili, da bom začeli pobirati vstopnino in bo moral vsak, ki bo hotel fotografirati, prinesti lopato ali vrečo peska. Danes je tukaj več policistov. V samo vas lahko pridejo le z dovolilnico. Ne gre samo zato, da se počutimo kot v živalskem vrtu. Gre za to, da je bilo v teh dneh, ko se je nasipe utrjevalo, na cesti veliko težkih strojev in traktorjev. Fantje se nimajo časa umikati ljudem, ki se tukaj sprehajajo. Konec koncev je to nevarno tudi za njih,“ je še razložila Gutnikova.

Težave v prometu

Zaradi poplavljenih cestišč so zaprte ceste:
Koprivnik - Kostanjevica na Krki med Koprivnikom in Malencami,
Rakov Škocjan - Podskrajnik,
Unec - Planina in Planina - Laze.

Zaprte so tudi še nekatere ceste na poplavnih območjih, več o tem TUKAJ.

Težave na cesti so se zaradi deževja danes pojavile tudi v Florjanu, občina Šoštanj. Reševalno vozilo je zaradi razmočenega terena obtičalo na gozdni cesti. Posredovali so gasilci PGD Velenje, ki so vozilo izvlekli.

Ste iz prizadetega območja? Preko spodnjega obrazca nam lahko pošljete fotografije in poročate, kaj se dogaja v vašem kraju.

 
Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 20:18 22.februar 2014.

    Avtomobili katere sem videl na dnevniku pod vodo so verjetno zabetonirani se jih ni dal umaknt, al je bil cunami tako hiter da jih je poplavl.