Slovenija
27 ogledov

Voda na Planinskem polju narasla več kot za meter

Zaradi dežja v minulih dneh narašča voda na Planinskem polju. V Občini Postojna postavili 100-metrski protipoplavni zid.

"V 48-tih urah je voda na Planinskem polju narasla za meter in 8 centimetrov," je za Žurnal24.si povedal Klemen Grilj, občinski predstavnik civilne zaščite Postojna. Zaradi bojazni, da bo voda ogrožala stanovanja, so postavili približno 100 metrov dolg protipoplavni nasip. "40 gasilcev iz osmih prostovoljnih gasilskih društev je napolnilo 3.500 protipopolavnih vreč. Delali smo od treh popoldne do desetih zvečer, nato pa noč relativno mirno prespali," pravi Grilj.

Strah, da bi voda še naraščala, je še vedno prisoten, vendar v občini so pripravljeni. "Stanje spremljamo, nadaljnji ukrepi bodo znani tekom dneva. Vse je odvisno glede na gibanje vode, upamo na najboljše," pravi Grilj, ki je bil s poveljnikom tamkajšnje civilne zaščite že zgodaj zjutraj pred sedmo na terenu.

Alarm zaradi žledenja

Višje ležeče kraje na Notranjskem in ponekod v Polhograjskih Dolomitih je medtem sinoči zajel žled, za katerega je Arso včeraj razglasil oranžni alarm. Žled večjih nevšečnosti k sreči ni povzročil, gasilci in civilne zaščite so spremljali razmere in pregledovali teren; v občini Cerknica so gasilci PGD Sveti Vid odstranili nekaj vejevja, ki je padlo na ceste, večjih težav pa niso zabeležili. "Upajmo, da se ne bodo ponovile januarske in februarske razmere, za zdaj je pri nas mirno," je za Žurnal24.si povedal Jože Turšič, poveljnik Civilne zaščite Cerknica.

Oranžni alarm ARSA sicer velja še naprej; danes bosta v krajih na nadmorski višini okoli 700 metrov pa tja do 1600 metrov nastajala poledica in žled. Padavinsko območje se bo čez dan od zahoda postopoma pomikalo proti vzhodu. Zvečer bodo padavine oslabele in ponoči večinoma ponehale, napovedujejo na Agenciji RS za okolje.

Plast zraka z negativno temperaturo, v kateri nastajata žled in poledica, se bo predvidoma umaknila najkasneje do petka zjutraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.