Slovenija
23003 ogledov

Voda obkrožila podjetje, morali evakuirati zaposlene

prometni znak Koroška poplave Profimedia
Na Gorenjskem je dopoldansko močno deževje največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov. Z zaskrbljenostjo razmere spremljajo tudi na Koroškem.

Na Gorenjskem je dopoldansko močno deževje največ težav povzročilo na območju Bohinja in Železnikov. V Železnikih je bregove prestopila Selška Sora, v Bohinjski Bistrici pa več potokov. Zaradi poplav je zaprtih več cest, zalilo je tudi nekatere objekte. Voda sicer že počasi upada.

Medtem ko je noč na Gorenjskem minila relativno mirno, pa so obilne padavine zlasti na območju Sorice in Podbrda povzročile precej težav ne le na primorski temveč tudi na gorenjski strani. V Selški dolini je na več mestih prestopila bregove Selška Sora, poplavilo je tudi več mostov in cest, tako proti Zalemu Logu pod Sušo kot proti Smolevi, pa tudi v soteski proti Škofji Loki.

Kot je za STA povedal poveljnik občinskega gasilskega poveljstva Matjaž Podrekar, je poleg cest zalitih tudi nekaj objektov, zlasti kleti. Voda je obkrožila tudi objekt podjetja Lotrič Meroslovje v Selcih, kjer sicer večje nevarnosti ni bilo, so pa vseeno začasno iz prostorov evakuirali zaposlene. Sedaj se stanje že umirja, saj nivo vode upada.

Poskušali se bodo prebiti na primorsko stran

Gasilci imajo precej dela s prečrpavanjem vode tudi na območju Bohinja, zlasti Bohinjske Bistrice. Kot je za STA povedal poveljnik Prostovoljnega gasilske društva Bohinjska Bistrica Silvo Režek, je bregove prestopilo več potokov, ki jih gasilci skušajo spraviti nazaj v struge. Poplavilo je nekatere objekte, zlasti garaže in kleti. Težave imajo tudi s fekalno kanalizacijo.

Vendar pa, kot je poudaril Režek, razmere niso tako hude kot v sosednji Baški grapi. Ekipa bohinjskih gasilcev se bo tako skušala čez hribe prebiti na primorsko stran. "Videli bomo, kaj lahko naredimo, verjetno pa je na tistem območju ogromno plazov," se boji Režek.

Kar nekaj težav je neurje povzročilo sicer tudi v zgornji bohinjski dolini, kjer je bil problematičen predvsem veter, ki je odkrival strehe, zlasti v Srednji vasi.

Na Koroškem zaskrbljeni spremljajo razmere

Na Koroškem z zaskrbljenostjo spremljajo vremensko dogajanje, ki za zdaj k sreči ni prineslo večjih dodatnih težav. Gasilci so posredovali v zalitih kleteh in pri nanosih, skrbi močno narasel potok Bistra, je STA povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak. Zaradi vdora meteorne vode posredujejo tudi gasilci v slovenjgraški občini.

Potok Bistra v črnjanski občini je v dopoldanskem času močno narasel, odtrgalo je že del ceste, črnjansko županjo pa skrbi, kaj bo narasla Bistra pomenila za območja ob Meži, v katero se izliva.

"Glede na to, da je napovedano, da bo v kratkem nehalo deževati, upamo, da se umiri," je dejala županja Črne. Na družbenem omrežju Facebook je ljudi opozorila, naj ne hodijo v bližino vodotokov.

Povedala je še, da spremljajo tudi dva najbolj grozeča plazova, kjer doslej niso zaznali sprememb, veter, ki je podrl več dreves po občini, pa se je že nekoliko umiril.

Na Prevaljah spremljajo "kritična mesta"

Obilne padavine povzročajo težave tudi drugod po Koroškem. Na območju Mestne občine Slovenj Gradec zaradi vdora meteorne vode gasilska društva posredujejo na več lokacijah, navaja center za obveščanje.

Po besedah župana Občine Prevalje Matica Tasiča razmere spremljajo na vseh "kritičnih mestih", predvsem tam, kjer so po avgustovski ujmi gradbišča in kjer brežine vodotokov niso urejene. Za zdaj večjih težav ni bilo.

Na območju Podvelke pa je bilo dopoldne zaradi izpada brez električne energije 448 odjemalcev. Težavo so že odpravili delavci elektro podjetja, navaja center za obveščanje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Kmodri 23:23 27.oktober 2023.

    A niso Železnike proti poplavno sanirali! Očitno za en k*!