Slovenija
25 ogledov

Voda odteka, plaz ostaja

Čez šest železniških tirov morajo vsak dan šolarji, ki jih bo v prihodnjih dneh Žurnal24 main
Zidani Most. Za okoli 60 prebivalcev Majlanda še vedno iščejo rešitve.

"Včeraj zjutraj smo na Majlandu že imeli problem. Visoko nosečo žensko so gasilci prinesli v dolino, kjer jo je čakalo reševalno vozilo, ki jo je odpeljalo v porodnišnico," nam je sporočil eden od tamkajšnjih prebivalcev, ki so že od nedelje odrezani od sveta.

Varen prehod za otroke
V dolino se spuščajo po ozki, neutrjeni gozdni poti, med njimi pa je tudi devet šoloobveznih otrok, ki morajo pri tem prečkati vsaj šest železniških tirov. "Do večera bomo zanje uredili varen prehod z ustreznimi označbami, vsako jutro in popoldne, ko gredo otroci v šolo in se iz nje vračajo, pa bo na tem mestu stal varnostnik," je povedal Jože Senica, poveljnik štaba za Civilno zaščito občine Laško.

Helikopter še vedno v igri

Nepredviden dogodek
Kritike. "Tudi če bi imeli na voljo milijon in ne samo 20 tisoč evrov na leto, tega, kar se je zgodilo v krajevni skupnosti (KS), ne bi mogli preprečiti. Plaz je bil nepredviden dogodek," je dejal Dejan Matek, predsednik KS Zidani Most, na račun katerega so prebivalci te dni izrekli nemalo kritik. Kot je še dejal, je zdaj glavno, da rešijo ljudi, ki so te dni ujeti v ta hrib.

Domačini se, kot smo poročali, najbolj bojijo, da še lep čas ne bodo mogli v dolino z avtomobili, ki bi jim olajšali vsaj nadaljnje poti. "Skrbi pa nas tudi, kako si bomo priskrbeli kurjavo, saj bo zima vsak čas tu in bi morali v cisterno spraviti kurilno olje," nam je dejal Tone Škegro, takih prebivalcev pa naj bi bilo še nekaj. "Petrol je že obljubil, da bo kurilno olje prebivalcem dostavil s helikopterjem, če se drugače ne bo dalo," pa je za Žurnal24 dejal Matjaž Han, sicer radeški župan in tudi poslanec, ki stisko prebivalcev Majlanda, čeprav so v sosednji občini, razume.

"Voda bo povsod odtekla, ti, ki jih je prizadel plaz, pa bodo ostali odrezani od sveta," je dejal Han. Kot je dodal, s Slovensko vojsko še potekajo pogovori, da bi tudi njihova vozila v dolino vendarle spravili s helikopterjem. To je potrdil tudi Senica, ki je dejal, da naj bi si še danes ogledali teren s helikopterjem in proučili možnosti za reševanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.