Slovenija
57 ogledov

Voda ogroža Bač in Knežak

Krka pri Zameškem Jerca Božič Kranjec
S pomočjo vojakov iz hudournika v Knežaku odstranjevali rastje.

Ledena ujma se je ponekod po državi prevesila v obilno deževje. Zaradi večjih količin plavja na območju vodotokov je poplavna ogroženost po državi povečana. Državni center za zaščito in reševanje poroča o poplavah v vaseh Knežak in Bač, kjer so imeli težave z vodami že med snežno ujmo.

Po zadnjih nočnih padavinah je ojezeritev pod vasjo Knežak še narasla, dodaten dvig pa bi lahko ogrozil izpostavljene objekte v Knežaku. Na Baču so v ponedeljek zvečer v ogroženem objektu postavili dodatno črpalko za izčrpavanje vode.

Kot je sporočil poveljnik Civilne zaščite Ilirska Bistrica Janko Slavec, ki se je zgodaj zjutraj na terenu seznanil s trenutnimi razmerami, se je voda v ojezeritvi pod Knežakom dvignila za dodatnih osem centimetrov. Vodostaj ves čas nadzorujejo, saj bi dodatno dviganje gladine vode lahko ogrozilo izpostavljene objekte v vasi.

Poplavljeni vikendi 

Je pa voda že zalila vikende v krajinskem parku Rakov Škocjan, kjer so morali posredovati gasilci. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Jože Turšič, so objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami. Razmere so se umirile na ulici Škocjanska pot na Rakeku, kjer voda ne ogroža več hiš. 

Pripravljeni 

V strahu pa sredo pričakujejo v Loški dolini, kjer imajo za prebivalce najbolj ogrožene vasice Šmarata že pripravljene čolne. Vodostaj na Obrhu se namreč vztrajno dviga, teren pa ves čas pregledujejo dežurne ekipe. 

Poplavljene kleti

Težave z vodo so imeli tudi na Gorenjskem. Meteorna voda je zalila kleti v kraju Zgornje Bitnje pri Kranju, razlila pa se je tudi čez cesto Zadraga–Duplje pri Naklem. Zaradi dviga podtalnice so imeli težave tudi na Stari cesti v Občini Polhov Gradec ter v zavetišču za živali v Gmajnicah.

Gladina vod se bo dvigovala

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so reke na območju Cerkljanskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja ter na območju Kamniško-Savinjskih Alp presegle opozorilne pretoke. Trenutno se reke na tem območju že umirjajo in so začele ponekod že postopoma upadati. Opozorilne pretoke še presegajo reka Pšata, Poljanska Sora in Gradaščica.

Nevarne tudi reke na vzhodu države

Reka Ljubljanica se razliva na Ljubljanskem barju. Danes bo pretok reke Ljubljanice še nekoliko porasel. Reka Krka poplavlja na območju vsakoletnih poplav. Tekom današnjega dne bo reka Krka ponovno začela naraščati. Poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki se bodo danes povečale in so lahko po obsegu večje od običajnih.

Začele so naraščati tudi reke na vhodu države. Na Arsu pričakujejo, da bodo reke na vzhodu močneje porasle danes. Narastejo lahko predvsem pritoki Savinje, Dravinja, Sotla, Mestinjščica in Mirna. Prav tako se bodo povečevale ojezerjene površine na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.