Slovenija
9 ogledov

Voda se znižuje

Poplavljeno Planinsko polje Saša Despot
Za konec tedna napovedane nove padavine, ki pa naj ne bi bile tako obsežne, kot je sprva kazalo, kar domačine navdaja z nekaj več optimizma.

Visoka gladina vode na kraških poljih na Notranjskem se večinoma znižuje, a se ob predvidenih padavinah ob koncu tedna lahko znova nekoliko zviša, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Vodna gladina na Planinskem polju se je od 8. do 18. ure znižala za dva centimetra. Na vodomerni postaji Dolenje jezero na Cerkniškem polju se vodostaj v zadnjih 24 urah ni spremenil, v Loški dolini pa sta se višina in obseg ojezerjenih površin zmanjšala.

V sredo in četrtek se bo višina gladine vode na kraških poljih ohranjala ali zniževala, ob koncu tedna se lahko znova nekoliko zviša.

Razmere na Planinskem polju so se torej nekoliko umirile in tudi padavine ob koncu tedna ne bodo tako obsežne, kot je sprva kazalo. To domačine navdaja z nekaj več optimizma. Zmanjšali so število gasilcev na terenu, tudi število zalitih objektov se ni povečalo.

Napolnili še 2.000 vreč 

Vojaki so v ponedeljek v Planini pomagali pri polnjenju protipoplavnih vreč ter jih skupaj z gasilci in krajani nameščali na posameznih mestih, na določenih mestih se je izvajalo prečrpavanje vode. "Gasilci stalno nadzirajo nameščene potopne črpalke. V ponedeljek so napolnili še 2.000 vreč. Nekaj se jih je porabilo za utrjevanje nasipov, druge pa se bodo, če bo treba, porabile v prihodnjih dneh. Občina Postojna je včeraj zagotovila nekaj nujne dodatne opreme, med drugim protipoplavne vreče, potopne črpalke in cevi," je pojasnil Simšič.

Še naprej bo v Planini v okrepljeni sestavi 24 ur na dan policija, ki izvaja stalne obhode. Nadzor in varovanje se izvajata tudi s policijskim čolnoma. Uslužbenci medobčinskega inšpektorata izvajajo prometni nadzor. Nočno dežurstvo bodo danes izvajali rakeški in unški gasilci.

Manjši pretok Ljubljanice in Krke

Zmanjšuje se tudi pretok Ljubljanice in Krke. Poplavljene površine ob Ljubljanici se bodo ohranile predvidoma do konca tedna, ob reki Krki pa do srede.

Kot še dodajajo na Arsu, se Ljubljanica in Krka v spodnjem toku razlivata na poplavnih območjih ob strugi, a se pretoka zmanjšujeta.

 
Komentarjev 1
  • miro 12:56 25.februar 2014.

    ČELADO DOL FANTOM IN DEKLETOM KI SE TRUDIJO PO VSEH SVOJIH NAJBLŠIH MOČEH