Slovenija
22 ogledov

Voda v Postojni končno neoporečna

kozarec voda Shutterstock
Parazitov v vodi, ki so jih odkrili sredi decembra, ni več.

"Analize so pokazale, da je voda v vodovodnem sistemu neoporečna, a jo je treba iz preventivnih razlogov še vedno prekuhavati," so sporočili z javnega podjetja Kovod, ki s pitno vodo oskrbuje postojnsko in pivško območje.

Vzorci, ki so bili vzeti 31. januarja in pregledani na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, so negativni in voda je mikrobiološko neoporečna. Ker pa je sistem velik, so se na Kovodu iz preventivnih razlogov odločili, da bodo naredili še dodatno analizo vode na celotnem sistemu, rezultati teh analiz pa bodo predvidoma znani v petek. 

Zaradi navzočnosti parazitov v vodi, ki so jih zaznali 20. decembra, so bili uvedeni strogi ukrepi. Vzrokov za onesnaženje vode še niso odkrili. Predvidevajo pa, da gre za splet več okoliščin: deževje v decembru, kompleksnost kraškega terena, dogodki, vezani na lansko izlivanje gnojnice, in odlaganje neznanih snovi v občinah v regiji. "Našteto nakazuje na nujnost sprejetja uredbe o vodovarstvenih pasovih na območju Postojne, Pivke in Cerknice, ki je v pristojnosti ministrstva za okolje in prostor, kajti v prihodnje se podobne težave lahko spet ponovijo," poudarjajo na Kovodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.