Slovenija
83 ogledov

Voda za Obalo s Krasa in Bistrice

“Gre za solidarnost obalnih občin s kraškimi in bistriško, saj bodo vse pridobil Žurnal24 main
Vodooskrba Istra. Za projekt 50 milijonov evrov. Mišič: Začetek leta 2015 bo morala voda že teči.

Župani oziroma podžupani obalnih, kraških in ilirskobistriške občine ter okoljski minister Roko Žarnić so včeraj po večletnih dogovarjanjih podpisali pogodbo o pripravi, izvedbi in obratovanju sistema oskrbe s pitno vodo Obale in Krasa.

“Računamo, da bo Obala dobila 300 litrov vode na sekundo več, 200 iz vodnega vira Klariči in sto iz Ilirske Bistrice. Ta varianta je tudi najpreprostejši način, da čim hitreje pridemo do evropskih sredstev,” je povedal piranski podžupan Gašpar Gašpar Mišič, koordinator projekta. “Dovod iz Hrvaške bo še vedno aktualen, vendar bomo od njih kupili bistveno manj vode, le ob konicah.” Po Mišičevih besedah so predvideni tako novogradnja dela tranzitnega vodovoda kot obnova in povečanje vodovoda z obeh krakov do Rodika, od koder bo voda tekla proti Obali.

Celoten projekt je bil prvotno ocenjen na 66 milijonov evrov, toda Mišič računa, da ga bo glede na padec cen v gradbeništvu mogoče izvesti s 50 milijoni. Kohezijskih sredstev naj bi bilo 85 odstotkov. Padež ali drugi viri pa ostajajo dolgoročna rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.