Slovenija
0 ogledov

Voda zalila kleti

Pritoki Ljubljanice so  prestopili bregove, ko se je zacel taliti sneg. (Foto: R Žurnal24 main
Zaradi taljenja snega in ledu močno povečana poplavna ogroženost. Do nedelje se bodo padavine znova okrepile. Nakopičeno vejevje je že povzročalo težave.

Splošna poplavna ogroženost je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu na območjih vodotokov danes močno povečana, enako pa bo zaradi plavja na vodotokih tudi v prihodnjih dneh, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso). Po državi se bodo ponovno povečali pretoki rek.

Še nekoliko se bodo povečala poplavna območja Ljubljanice, prav tako se bodo povečale ojezerjene površine na območjih kraških polj. Predvidoma ponoči bo opozorilni pretok dosegla tudi Krka in se pričela razlivati na običajnih območjih. Opozorilne pretoke lahko presežejo tudi posamezne reke in potoki v širšem delu Slovenije. Plimovanje morja bo v nedeljo zjutraj in del dopoldneva povišano.

Nakopičeno vejevje že povzročalo težave

Na agenciji za okolje opozarjajo, da je splošna poplavna ogroženost povečana zaradi možnih večjih količin plavja v vodotokih. O nekaj primerih, ko je nakopičeno vejevje zamašilo odtekanje vode, so poročali že danes. V Logatcu je Logaščica nanesla vejevje pri mostu na Brodu, zaradi česar so že zjutraj posredovali gasilci in jamarji. Vejevje je zamašilo odtekanje potoka tudi v naselju Murave v občini Gorenja vas-Poljane, kjer je voda grozila, da bo poplavila cesto in stanovanjsko hišo, a so to gasilci uspeli preprečiti.

Tudi sicer so imeli gasilci po državi nekaj dela z naraslimi vodami. V Ihanu v domžalski občini, kjer je Mlinščica ogrožala hišo, so naraščanje vode zaustavili z zapornicami. V Logatcu so črpali vodo s kletnih prostorov večstanovanjskega objekta, voda pa zaliva kletne prostore blokov, hiš in gospodarskih objektov tudi v Cerknici. Še naprej imajo težave v naselju Bač v občini Ilirska Bistrica, kjer je meteorna voda zalila prostore podjetja Sec.

V Cerknici zalilo kleti

Voda je zalila tudi kletne prostore blokov v cerkniški soseski Jezero. Vodo so sicer uspeli počrpati, a se bojijo novih poplav, saj črpalke, namenjene črpanju vode iz kleti in garaž, ne delujejo zaradi izpada električne energije. Cerkniškim gasilcem so pri intervenciji pomagali tudi gasilci iz celjske regije.

Ponoči dež, ki bo zvečer oslabel

Po napovedih vremenoslovcev bodo sicer ponoči padavine spet zajele vso državo, pihal bo okrepljen jugozahodni veter. V nedeljo bo oblačno in deževno. Ob morju bo pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa zmeren jugozahodni veter. Zvečer bodo padavine oslabele.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.