Slovenija
64 ogledov

Ponekod vode še naraščajo. Kaj bo prinesla noč?

slovenija 06.11.12. posledice poplav, poplave, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Za večji del države je razglašen oranžni alarm. Ponekod bodo reke ponoči še naraščale. Največ težav bi tekom noči lahko imeli na vzhodu države.

Zvečer in tekom noči bo še naraščala reka Sava s pritoki v srednjem in spodnjem toku, ki se bo v Zasavju in ponekod v Posavju razlila na območjih pogostih poplav. Prav tako se še razlivajo vodotoki na Kočevsko Ribniškem, pravijo na agenciji za okolje. 

Reka Savinja v spodnjem toku, Mirna, Dravinja in Kolpa se bodo zvečer in ponoči še razlivale na izpostavljenih mestih ob strugah.

Reka Vipava in njeni pritoki še poplavljajo, a ne naraščajo več. Razmere na Vipavskem se bodo začele umirjati tekom noči. Prav tako so se ustalili in pričeli upadati pretoki rek na Gorenjskem. Nekatere reke se še razlivajo na izpostavljenih območjih ob strugah. Reka Sora s pritoki upada. 

opozorilo arso | Avtor: Arso/meteo.si Arso/meteo.si

V nedeljo bodo še naraščale reke s kraškim zaledjem. Predvsem reka Krka, ki se bo v nedeljo čez dan razlila na izpostavljenih območjih ob strugi in reka Ljubljanica, ki se že razliva na območju vsakoletnih poplav na Ljubljanskem barju. V nedeljo čez dan se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati.

Največ težav na zahodu države

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje že od zgodnjega jutra poroča o številnih vdorih meteornih voda v kleti hiš in naraslih potokih. Sprva so se težave pojavljale predvsem v zahodnem in severozahodnem delu Slovenije, tekom popoldneva pa so o težavah zaradi meteornih voda začeli poročati tudi z drugih koncev države. 

Težave je pozvročala Reka Vipava, ki se je v svojem spodnjem toku razlila v obsegu večjem od vsakoletnih poplav. Zalilo je nekatere ceste na tem območju. Razlivale so se tudi manjše reke v Goriških Brdih. Na Idrijsko-Cerkljanskem pa so težave povzročali zemeljski plazovi in nanosi kamenja na cestišča.

Reka Vipava na cesti proti Renčam.

Zgodaj popoldne je bil najhuje na območju Nove Gorice, Kanala, Tolmina, Železnikov, Ajdovščine ter Šempetra. O zalitih in ogroženih stanovanjskih objektih poročajo tudi iz Slovenj Gradca, Radovljice, Tržiča in Jezerskega.

Težave zaradi meteronih voda so imeli tudi v Logarski dolini, na območju Laškega, Pesnice, Sevnice in Žalca. 

Ponekod ceste neprevozne

Zaradi poplav so bile ob 20.30 zaprte naslednje ceste:

- regionalna cesta Volčja Draga - Dornberk, med Volčjo Drago in Dombravo;
- lokalne ceste, Bukovica - Renče, Vogrsko - Stara Gora in Miren - Vrtoče in Vipolže - Cerovo;
- lokalna cesta Jevnica - Laze.

Na cesti Tolmin - Spodnja Idrija je pri križišču za Cerkno zaradi zemeljskega plazu promet urejen izmenično enosmerno.

Prelaz Ljubelj je zaprt na avstrijski strani zaradi plazu, predvidoma bo ostal zaprt do ponedeljka zjutraj.

Posnetek iz Goriških Brd, tik ob meji z Italijo, kjer so nekatere ceste težko prevozne.

Kakšne so razmere pri vas? Če imate fotografije ali posnetke, jih lahko delite z nami prek spodnjega obrazca.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Tine123 22:11 19.november 2016.

    Uglavnem, naj bo javno: grem na zurnal24.si, na mojem računalniku welcome sporočilo desno zgoraj: Dobrodošli Barbara Perko ... kako je to mogoče... pogledam kdo je to na google in ugotovim, da je to novinarka pri vas. Torej, ali imaste resne ...prikaži več varnostne težave, ali pa ga sračkate, da bol nebi mogli.Sicer od rumenila kot ste vi, je za pričakovati marsikaj.... Le škoda , da nimam PrtSc....

  • Papaja Popi 15:53 19.november 2016.

    In nekateri veselo vozijo, čeprav je zapora ceste !Potem se bodo pa čudili, zakaj se jim je kaj naredilo.