Slovenija
107 ogledov

Vodarna zaradi Iške zaprta

Meritve ravni podzemne vode na prispevnem območju reke Iške ne kažejo odstopanj Žurnal24 main
Vodarna Brest. Posledice poplav naj bi odpravili do druge polovice decembra.

“Škoda je precejšnja, saj so elektroomare in nekaj merilnih naprav, ki omogočajo samodejno delovanje vodarne in meritev dezinfekcijskega sredstva v vodi, neuporabne,” posledice poplav za vodarno Brest opišejo v JP Vodovod - Kanalizacija (Vo-Ka). Stroške sanacije ocenjujejo na okoli 120 tisoč evrov. 

120 tisoč evrov bo stala sanacija vodarne Brest.

Na območju vodarne je ob poplavah zalilo deset od 12 vodnjaških objektov, upravno stavbo in merilni jašek. Ker črpanje ni mogoče, vodarna ne obratuje. Zdaj vgrajujejo nove elektroomare in menjajo merilne naprave. “Vodarna bo tako kot pred poplavami delovala v drugi polovici decembra,” ocenjujejo.

Prekuhavanje vode
Območje. Vodarna Brest oskrbuje južni del Ljubljane in primestna naselja od Iga do Brezovice, njen vpliv delno sega tudi prek Rudnika do Škofljice.
Poplava. V noči na 19. september so poplavne vode tekle na območje vodarne. To so zaustavili, neustrezna voda pa je vseeno prispela do uporabnikov, a le v naseljih v Občini Ig. Razglasili so ukrep prekuhavanja vode, ki še traja.

Neprekinjena oskrba

Vodarna Brest sicer samostojno oskrbuje okoli 24 tisoč prebivalcev, pravijo v Vo-ki; na mešanih oskrbovalnih območjih, kamor doteka tudi voda iz drugih vodarn, pa nekaj več kot 30 tisoč ljudi. Zaradi izklopa vodarne Brest so spremenili obratovalni režim vodarn centralnega vodovodnega sistema Ljubljana, in sicer vodo nadomeščajo iz vodarn na Ljubljanskem polju. 

Izginula Iška 

Vodarno Brest so zalile poplavne vode reke Iške, pri čemer je Iška napajalna komponenta vodonosnika, ki ga izkorišča vodarna Brest. Spomnimo: Iška je kmalu zatem izginila. 

“Ponikanje Iške ni povzročilo opaznih sprememb v napajanju vodonosnih plasti vodarne,” pravijo v Vo-ki, kjer razmere še spremljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.