Slovenija
35 ogledov

Vode naraščajo, morali evakuirati ljudi

poplave
1/18
Saša Despot
Razmere v vaseh Bač in Koritinice nespremenjene, namesto ceste potok. V Loški dolini evakuirali 15 ljudi.


Čez dan se razmere na območju Ilirske Bistrice niso kaj dosti spremenile. "Voda ostaja na enakem nivoju. Popoldan padavin ni bilo, so pa napovedane, tako da ne vemo, kaj nas čaka," nam je razložil Luka Špilar iz CZ Ilirska Bistrica.

Prebivalci z območja Ilirske Bistrice imajo za seboj že eno težko noč, deževje je bilo namreč še hujše kot v preteklih dneh.

"Podtalne vode so se zelo okrepile, nastali so hudourniki. Skozi Bač tako dere potok vode, ki je visok okrog pol metra," je zjutraj razmere opisal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Ilirska Bistrica Janko Slavec.

Najhuje je na območju Bača in Koritnice. Za zdaj niso evakuirali še nikogar, saj voda zaliva predvsem nestanovanjske dele hiš. Če pa bi prišli do tega, da bi morali koga preseliti, imajo pripravljeni dve stanovanji. Ponoči bodo nadaljevali s črpanjem, kjer so črpalke že nameščene. Še naprej pa čakajo dodatno opremo, in sicer deset črpalk in pet agregatov ter dodatne protipoplavne vreče.

Nad Bačem v smeri proti Knežaku so bili na delu štirje delovni stroji, ki naj bi skušali urediti prekop, ki bi vsaj delno preusmeril vodo stran od vasi. "Z interventnim ukrepom poskušamo vsaj zasilno rešiti stvar, da ne bi iz smeri Koritnic toliko vode prišlo v vas Bač. Prekop na koncu Knežaka, ki smo ga naredili februarja, deluje,“ je pojasnil Slavec. 

Loška dolina: Izselili 15 ljudi

Razmere so v Loški dolini najbolj zaostrene v vaseh Markovec, Kozarišče, Dane, Šmarata, Podub. "Trenutna količna vode je 15 milijonov kubičnih metrov, razliva pa se na površini 4,5 kvadatnega kilometra,“ so sporočili iz Civilne zaščite Loška dolina. "Gladina vode je po januarskih poplavah, ki so bile največje v zadnjih 80 letih, presegla za 68 centimetrov.“

Poplavljenih je 25 stanovanjskih ter 25 gospodarskih objektov. Ogroženih je 14 stanovanjskih in devet gospodarskih objektov. Iz dveh vasi so izselili 15 oseb. Na terenu je 52 vojakov, 6 gasilskih enot ter 18 domačih gasilcev in štirje člani civilne zaščite. Na pomoč so jim prišli tudi gasilci s sosednje Hrvaške.

Na območju pričakujejo dodatne gasilske sile in pripadnike slovenske vojske. Ob tem so v CZ Loška dolina izrazili posebno pohvalo vsem domačinom prostovoljcem, ki so priskočili na pomoč. 

Grozijo plazovi

Geološki zavod Slovenije opozarja na povečano verjetnost zemeljskih plazov na območju severozahodne Slovenije in v nekaterih delih južne Slovenije. Prebivalce opozarjajo, naj bodo na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

 

Kakšne so razmere pri vas? Fotografije nam lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.