Slovenija
7 ogledov

"Vodi nas politika negativnih čustev"

shod kongresni trg
1/30
Saša Despot
V podporo odprti, ustvarjalni in neizključujoči družbi so se na Kongresnem trgu v Ljubljani zbrali številni državljani.

Po besedah enega od glavnih pobudnikov državljanske tribune Za več svobode Aleša Črniča je namen zborovanja predvsem ustvariti prostor, v katerem bodo ljudje protestirali zoper politiko, ki gradi na izključevanju. Črnič ocenjuje, da je naša družba čedalje bolj vodena na podlagi politike, "ki ne deluje na podlagi racionalnih konceptov, ampak na podlagi vzbujanja negativnih čustev proti manjšinam".

Namen zborovanja je bil pozvati k drugačni politiki in njenemu drugačnemu delovanju. "To je delovanje, ki pelje k bolj odprti in solidarni družbi," je dejal Črnič. "Družba se ne more peljati na ta način, ampak mora biti utemeljena na konceptih, idejah. Te sicer že obstajajo, vendar se ne izkoriščajo. In mi želimo ustvariti prostor, kjer bo to mogoče," je dejal.

 

"Gre za stvar, ki jo zagovarjam celo življenje"

Na zborovanju je bilo videti tudi nekaj znanih obrazov. Nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek se je zborovanja udeležil, ker gre "za stvar, ki jo bolj ali manj zagovarjam že celo življenje". Poleg tega ima občutek, da v Sloveniji čedalje bolj primanjkuje strpnosti in prav na strpnosti je treba nenehno delati.

Predsednica LDS Katarina Kresal ocenjuje, da je svoboda najbolj osnovna pravica vsakega izmed nas in nekaj, kar nikakor ne bi smeli izpustiti iz rok. Ob tem dodaja, da "svoboda za tako temeljne pravice, kot jih ureja družinski zakonik, v naši državi očitno ni tako samoumevna. Zato je prav, da se zgane tudi civilna družba in pove, da si takšne družbe ne želi. In mi smo tukaj, da jo pri tem podremo," je dejala.

Med politiki sta se zborovanja udeležila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar.

Prostor svobodne besede

Na zborovanju so lahko vsi, ki so to želeli, na tako imenovanem prostoru svobodne besede podali svoje misli in predloge o prihodnosti slovenske družbe. Drugi del zborovanja pa bo zaznamoval koncert, na katerem bodo nastopili nekateri znani glasbeniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.