Slovenija
3 ogledov

Vodilni trije znotraj šestih odstotkov

Gregor Virant Zoran Janković Janez Janša Anže Petkovšek
Trije favoriti pred prihajajočimi volitvami tudi po najnovejši raziskavi javnega mnenja ostajajo daleč v vodstvu. A stranke Janeza Janše, Gregorja Viranta in Zorana Jankovića si sledijo v razmaku komaj šestih odstotkov, kar napoveduje zelo vročo volilno kampanjo.

Anketa Vox populi, ki jo je za POP TV in Dnevnik pripravila agencija Ninamedia, kaže, da bi največ volivcev na državnozborskih volitvah podprlo stranko SDS (27,7 odstotka). Sledita lista Gregorja Viranta (24,9 odstotka) in lista Zorana Jankovića (21,6 odstotka). Za DeSUS bi glasovalo 7,7 odstotka, za SD pa 7,3 odstotka volivcev.

Vse druge stranke so vprašani potisnili pod prag za vstop v parlament. Še najbližja temu želenemu cilju je SLS (trije odstotki), a bo morala v preostalih petih tednih do predčasnih volitev zbrati vsaj za eno odstotno točko več glasov.

Sledijo NSi (1,8 odstotka), Gibanje za trajnostni razvoj (1,8 odstotka), LDS (1,4 odstotka), SNS (1,1 odstotka) in Zares (1,1 odstotka).

Pri izračunih volilne napovedi so upoštevali odgovore anketirancev, ki so na vprašanje, ali se bodo udeležili volitev, odgovorili pritrdilno. Med njimi je bilo 42 odstotkov takih, ki še ne vedo, za katero listo bodo dali svoj glas. Pri razporeditvi teh neopredeljenih volivcev je agencija upoštevala njihove preference do nekaterih standardnih vrednot. Po napovedih Ninamedie se bo volitev udeležilo 63,5 odstotka volivcev.

Virant Janši krade relativno malo glasov

Rezultati raziskave večinoma potrjujejo ugibanja, kam se bodo selili volivci. Tako se namerava k listi Zorana Jankovića preseliti 22 odstotkov volivcev SD, 32 odstotkov volivcev Zares, 15 odstotkov volivcev LDS in 11 odstotkov volivcev DeSUS.

K listi Gregorja Viranta pa naj bi prešlo 17 odstotkov privržencev DeSUS, 15 odstotkov volivcev SD, 10 odstotkov LDS in dobrih 7 odstotkov volivcev SDS. SDS je tudi stranka, ki bo po teh napovedih na decembrskih volitvah ohranila največ svojih volivcev, skoraj 70 odstotkov. Sledijo LDS s 55 odstotki, SD s 46 in DeSUS z 42 odstotki.

Komentarjev 8
  • principiumnovum 09:21 01.november 2011.

    Volila bom Viranta.

  • mufi 11:45 30.oktober 2011.

    Mene ni še nihče nič vprašal. Zato povem tleke, da na volitve zanesljivo ( izjemoma) grem. Ravno tako zanesljivo mojega krogca ne bo dobil nihče prisoten na zgornji slikci.

  • privat 07:47 30.oktober 2011.

    vse je moč oglaševanja ...ja kaj delajo ti naši novinarji??Sej reveži ne vejo kaj delajo..