Svet
31 ogledov

Voditelji EU: Balkanske poti ni več!

Vrh Eu, Miro Cerar, Angela Merkel EPA
Načelni dogovor med EU in Turčijo. Slednja bo sprejela vse nezakonite migrante, ki ne potrebujejo mednarodne zaščite. V zameno bo dobila dodoatno finančno pomoč. Vrh EU poslal jasno sporočilo tihotapcem ljudi, da balkanske migracijske poti več ni.

Voditelji EU so se v skupni izjavi ob koncu izrednega vrha strinjali, da so potrebni konkretni ukrepi za zaprtje poti tihotapcev ljudi, za zaščito zunanjih meja in končanje migracijske krize v Evropi.

Kljub dobremu uresničevanju skupnega akcijskega načrta EU in Turčije tok migrantov iz Turčije v Grčijo ostaja prevelik in ga je treba znatno zmanjšati, je na novinarski konferenci opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Turški premier Ahmet Davutoglu je na srečanju z voditelji osemindvajseterice po Tuskovih besedah potrdil zavezanost Turčije, da ponovno sprejme vse migrante, ki pridejo v Turčijo iz Grčije in ne potrebujejo mednarodne zaščite.

"Sprejeli smo drzno odločitev, da sprejmemo vse nezakonite migrante, ki gredo skozi Turčijo, ne glede na njihovo narodnost, in sicer na podlagi predpostavke, da bo EU za vsakega Sirca, sprejetega z grških otokov, preselila enega Sirca," je ob tem pojasnil Davutoglu.

Slovenija že danes ali jutri spreminja pravila

To spreminja pravila igre, je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. To bo namreč prekinilo poslovni model tihotapcev ljudi in poslalo signal, da je pravi način, kako priti v Evropo, le zakonit način.

To, da se balkanska pot končuje, pomeni, da vse države na tej poti zavračajo vse nezakonite migrante. Slovenija bo od danes ali jutri ponovno v celoti uveljavljala schengenska pravila in čez mejo spuščala le tiste osebe, ki imajo ustrezne dokumente, je pojasnil slovenski premier Miro Cerar.

Slovenija bo prejela 567 beguncev

Če se bo v Sloveniji znašel tuji državljan, ki bo prosil za azil, bo v skladu z zakonodajo izvedla ustrezen postopek, da ugotovi, ali prosilec izpolnjuje pogoje za azil, je pojasnil premier. Pogoje za pridobitev azila je Slovenija sicer zaostrila, a ta pravica še vedno obstaja v okviru mednarodno uveljavljenih in evropskih standardov, ki jih spoštuje, je dodal.

Premier je ob tem ponovil, da bo Slovenija v sklopu evropskega načrta za premestitev beguncev znotraj unije v prihodnjem letu in pol sprejela 567 beguncev, pod pogojem, da bo to skupna akcija EU ter da se bo balkanski tok uspešno ustavil in da ne bo obremenjena s tranzitom.

40 do 50 beguncev mesečno

Slovenija bo postopoma sprejemala 40 do 50 beguncev mesečno, kar je obvladljivo število; to naše zmogljivosti omogočajo in to tudi omogoča integracijo, je menil Cerar. Pri tem je sicer po njegovih besedah treba upoštevati tudi dejavnik, ali bodo ti ljudje dolgoročno želeli ostati v Sloveniji.

EU bo podprla Grčijo pri zagotovitvi celovite, množične in hitre vrnitve migrantov v Turčijo, je novinarjem še dejal Tusk, ki je v prestolnicah držav vzdolž zahodnobalkanske migrantske poti v minulih dneh iskal širše soglasje za rešitev begunske in migracijske krize v Evropi.

Komentarjev 12
  • Avatar Iva Deko
    Iva Deko 12:23 09.marec 2016.

    se strinjam!!!

  • JT_Thomas 08:25 09.marec 2016.

    hearth=heart

  • malonaokoli 19:52 08.marec 2016.

    zakaj pa ? po mojih informacijah smo že sprejeli 30.000 muslimanov in jim podarili tudi izobraževanje, službo ,stanovanje in državljanstvo, džamija se pa tudi zida, samo za njih. Ženskam ni treba delat,se pokrivat in njihovi otroci so tudi v vrtcu in šoli.