Slovenija
36 ogledov

Voditelji EU bodo že danes zaprli pot čez Slovenijo?

begunci Saša Despot
Voditelji EU bodo na kriznem sestanku v Bruslju skušali doseči dogovor o čimprejšnjem zaprtju tako imenovane balkanske poti za migrante.

Osnutek sklepov izrednega ponedeljkovega vrha voditeljev EU v Bruslju, na katerem bo tudi slovenski premier Miro Cerar, kaže, da bo prioriteta Unije takojšnja zaustavitev toka migrantov v Evropo. 

To naj bi dosegli z več ukrepi, piše v osnutku, o katerem poroča nemški Der Standard. Med drugim naj bi v sprejetem dogovoru pisalo: "Tok nezakonitih migrantov vzdolž zahodnobalkanske poti se končuje. Ta pot je odslej zaprta." 

Idomena v Grčiji | Avtor: Profimedias Profimedias
Grčija bo morala takoj zagotoviti 50 tisoč mest za morebitne prosilce za azil, pri čemer bo Atenam pomagala EU s svojimi sredstvi, tudi sicer bo članicam v ta namen razdeljenih 700 milijonov sredstev.

Tiste, ki ne izpolnjujejo možnosti za azil, pa naj bi nemudoma vrnili v Turčijo. S slednjo bo EU skušala doseči dogovor o bistveno strožjem nadzoru nad tihotapci na svoji obali, dosežen naj bi bil tudi dogovor o vračanju migrantov iz članic EU v Turčijo in vzpostavitev namestitvenih centrov v Turčiji, kar bi seveda EU plačala z znatnimi denarnimi nakazili Turčiji.

Iz Grčije bi jih prerazporejali po Evropi

Agencija za zunanje meje Frontex bo skrbela za boljše delovanje žariščnih točk v Grčiji, kjer naj bi begunce registrirali in tiste, ki so upravičeni do azila, porazdelil po članicah EU. Frontex naj bi tudi bdel nad mejo med Grčijo in Makedonijo ter Albanijo.

Hkrati naj bi voditelji dosegli dogovor o ključu, kako čimprej premestiti 160.000 beguncev znotraj Unije. Premestitev pa naj ne bi pričele izvajati vse države hkrati, kar naj bi bil kompromis zaradi ostrega upiranja vzhodnih članic Unije glede sprejemanja beguncev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 44
  • mph 12:30 07.marec 2016.

    Problem z vsemi temi "doktorji" znanosti, nevrologi, astronavti ... je ravno v temu, ker ne bodo nobenega dela odžrli nikomur. Kruh pa bodo. Vse življenje bil levičar, ampak sem se trudil vedno biti realist ter dober in ne oslu podoben ...prikaži več kot gre stari pregovor.

  • stanekos 10:35 07.marec 2016.

    ha, ha, si samo potrdil, kaj vas najbolj žre - da vam bodo tile odžrli delo, kruh? Saj noben noče ostati. Kdo pa imel opravka s fuzli?

  • mp5 10:23 07.marec 2016.

    Bavarski kdo pa tebe plačuje za tvoje nedelo, sej skoz visiš tle na forumu?