Slovenija
43 ogledov

Voditelji EU iščejo rešitev

Miro Cerar EPA
Slovenija pričakuje pomoč v policijskih silah iz drugih držav unije, pomoč v opremi in finančno pomoč ter bistveno izboljšanje v komunikaciji s Hrvaško.

Slovenski premier Miro Cerar pričakuje od današnjega mini vrha EU in Balkana akcijski načrt konkretnih in takojšnjih ukrepov, ki bodo uresničeni v prihodnjih dneh in tednih. "Če se to ne bo zgodilo, bo EU začela razpadati," je opozoril ob prihodu na vrh v Bruslju.

Slovenija konkretno pričakuje pomoč v policijskih silah iz drugih držav unije, pomoč v opremi in finančno pomoč ter bistveno izboljšanje v komunikaciji in sodelovanju s tistimi državami, s katerimi doslej tega ni bilo mogoče vzpostaviti brez naše krivde.

Hrvaški premier Zoran Milanović je očitke Slovenije zavrnil in izpostavil, da se njegova država že mesec in pol sooča s težkimi razmerami, pa se ne pritožuje. "Niti Slovenija niti Hrvaška ne moreta rešiti problema in vse skupaj nima nobene povezave s schengnom, saj po schengnu nihče od teh ljudi ne bi mogel priti v Slovenijo," je dejal.

Ključni cilj je pomoč beguncem

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila upanje, da bodo našli skupne odgovore za visoke številke migrantov, s katerimi se spopadajo države ob balkanski poti. Kot ključni cilj pred vrhom je izpostavila pomoč tavajočim ljudem na Balkanu, ki morajo ponekod bivati v težkih razmerah.

"Dostojno ravnanje z migranti je velikega pomena," je poudarila. Ker pri vrhu ne gre za srečanje vseh članic EU, temveč za srečanje deset voditeljev držav EU in Zahodnega Balkana, ne more priti do dogovorov o razdelitvi bremena v obliki kvot. A po besedah Merklove je format kljub temu pomemben, da se bolje uredi postopke na balkanski poti.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini od vrha pričakuje konkretne, operativne zaključke."Na kocki je koherentnost naših odgovor na krizo, ki ne bo enostavno izginila," je opozorila Mogherinijeva in dodala, da je potrebna solidarnost vseh akterjev.

Za razumno porazdelitev

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je pred vrhom zahteval "razumen porazdelitveni mehanizem" pri migrantski krizi. Brez tega mehanizma "hot spoti" za registracijo beguncev po njegovih besedah namreč ne bodo delovali.

Če se bodo vse države vključile v sprejemanje beguncev, bo ta naloga izvedljiva, je ocenil Schulz. Ob tem je opozoril, da obstajajo nekateri, ki pod vprašaj postavljajo idejo Evrope kot solidarne skupnosti. "Nobena ograja ne bo beguncev odvrnila od bega," je še dejal Schulz.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je opozoril pred "resnično dramatičnim in brutalnim razvojem" na zunanji meji EU, katere zaščita je danes skupen izziv.