Slovenija
80 ogledov

"Vodništvo ni študentsko delo"

Žurnal24 main
Rafting. Dve smrtni žrtvi v enem tednu; vodnika rafta nista imela veljavne licence. Varnost. Vodnik na divjih vodah ima le nekaj minut za reševanje, pravi inštruktor Urban Herzog.

"Nobenega izmed fantov, ki sta vozila čoln, ni na našem seznamu vodnikov in učiteljev raftinga, ki imajo licence, veljavne v letošnjem letu," pravi Uroš Lovrenčič, predsednik Rafting zveze Slovenije.


V razmiku šestih dni sta se med raftingom na reki Soči zgodili dve nesreči, ki sta se končali s smrtjo. Prva žrtev je bil 33-letni vodnik rafta, ki naj bi reševal plovilo, včeraj pa so našli truplo 48-letnega Izraelca, ki je bil eden od turistov na raftu. Vzrok obeh raftarskih nesreč je bilo trčenje v skalo na reki Soči, so povedali na novogoriški policijski upravi. "Za zadnjo nesrečo lahko povem, da bi se lahko pripetila komurkoli, ni je bilo mogoče preprečiti. Zgodila se je na zgornjem delu proge, ki velja za nezahtevnega," je dodal Lovrenčič.

Nevarno taljenje snega

"Zdaj je obdobje, ko se sneg topi in je Soča višja. Vodnik je tisti, ki oceni, kdaj je plovba primerna. Ti so dobro usposobljeni, a presoje so lahko različne," pravi Dušan Petrevčič iz Društva za podvodne dejavnosti reševalne postaje Tolmin.


Glede prve nesreče, ko naj bi vodnik reševal raft, meni, da tega ne bi smel početi. Da je vodostaj Soče v tem obdobju višji in njena voda manj bistra, pove tudi poznavalec raftinga Goran Kavs. "V dobrih 20 letih smo Sočo uspeli postaviti ob bok svetovnim destinacijam. Plovbo po divjih vodah ponuja približno 30 lokalnih in sto tujih podjetij," navaja. Kavs je prepričan, da bi k večji varnosti pripomogla določitev plovbnih poti in organ, ki bi to nadziral ter skrbel za odstranitev vejevja in drugih ovir na reki. Zavzema se tudi za podelitev koncesij.

Zahtevno delo

Vodnik rafta mora imeti dve veljavni licenci, ki jih obnavlja na tri leta. Prvo podeljuje uprava za zaščito in reševanje, drugo pa Olimpijski komite Slovenije (na predlog panožne zveze). "Bolj smiselno bi bilo, če bi imeli rafting, kajak in soteskanje zaradi specifičnih razlik vsak svojo licenco, ki bi zagotavljala dovolj visoko raven usposobljenosti za vodenje in reševanje," meni Urban Herzog, inštruktor usposabljanja za reševalce iz vode na divjih vodah in predsednik Soteskarske zveze Slovenije. "Vodnik na divjih vodah ima le nekaj minut za reševanje in omejeno opremo. To je velika odgovornost, čeprav se žal vodništvo pogosto tretira kot študentsko delo," je prepričan.

Kršitelji domačini in tujci

"Zaradi pereče problematike izvajanja spustov po reki Soči smo že več let prisotni pri nadzorih," so povedali na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije. Med tistimi, ki so opravljali pridobitno dejavnost brez ustreznih licenc, so bila tako domača kot tuja podjetja ter posamezniki: doslej so jih skupno obravnavali čez 70.

Preberite tudi komentar Moteči inšpektorji na divjih vodah

Komentarjev 1
  • alfredo 09:00 14.maj 2013.

    Plačaš in prideš v roke šalabajzarjem...