Slovenija
40 ogledov

Vodo v Loški dolini prečistili

voda Žurnal24 main
Vojska zaključila s prečiščevanjem vode v Loški dolini. Voda se mora še prekuhavati, vsaj do ponedeljka.

Danes se je s premikom Enote za prečiščevanje vode nazaj v Vojašnico Slovenska Bistrica končalo trimesečno prečiščevanje pitne vode za lokalni vodovodni sistem v Občini Loška dolina, ki ga je izvajal 670. logistični bataljon Slovenske vojske. Po mesecu dni, odkar so v občini zavrtali novo vrtino za pitno vodo, in po vseh opravljenih analizah so včeraj vodo spustili v vodovodni sistem, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Prečiščevali 95 dni

Vojaki so tako prečistili več kot 230 tisoč litrov vode na dan. V celotnem obdobju skupaj oziroma, natančneje v 95 dneh, pa 21.850 kubičnih metrov vode. Pri tem so nastali skupni stroški v višini 37 tisoč evrov, brez stroškov mesečnih prejemkov za pripadnike.

Čeprav je prečiščevanje že zaključeno, je treba vodo vsaj do ponedeljka še prekuhavati, so nam povedali na JP Komunala Cerknica. Da uničimo bakterije in viruse, je dovolj že, če voda vre tri minute. Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.

Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat
filter (na primer pivnik, filter za kavo).

Naj vas spomnimo

Po obilnem junijskem deževju je Občina Loška dolina od Javnega podjetja Komunala Cerknica 8. junija dobila podatek o močno onesnaženi vodi, zaradi katere je od začetka junija imelo težave približno 200 ljudi. Zaradi onesnažene vode naj bi umrl tudi otrok.

Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije je 17. junija sprejel ukrep začasne prekinitve dobave pitne vode iz vira Obrh v Loški dolini, v Loški dolini pa so se odločili predpisati prekuhavanje vode v vsej občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.