Slovenija
5 ogledov

Vodstvo IUV-ja (skoraj) oprano

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Tožilstvo v predkazenskem postopku nekdanje vodilne Industrije usnja Vrhnika opralo vseh sumov.

Okrožno državno tožilstvo je po pisanju današnjega Dnevnika zavrglo večino ovadb zoper nekdanje vodilne v propadli Industriji usnja Vrhnika in njihove svetovalce. Tožilstvo je tako na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo le zoper tri fizične osebe.

Gre za člane nekdanje uprave Vita Debeljaka, Sonjo Vavken in Dušana Jeršeta, ki jih tožilstvo po novem sumi le še zlorabe položaja ali pravic.

Tožilstvo je med drugim zavrglo vse ovadbe, ki so se nanašale na ostala kazniva dejanja - tudi na ponareditev poslovnih listin in preslepitve pri pridobitvi posojila, ki naj bi jih nekdanji vodilni storili pri najetju posojila od SID banke.

Med štirimi fizičnimi osebami, zoper katere so tožilci zavrgli ovadbe, naj bi bil po navedbah časnika tudi nekdanji svetovalec uprave, Britanec Greg Sturmer, ki je leta 2005 skušal podjetje kupiti, a mu ni uspelo, nato pa naj bi ga skoraj dve leti vodil "iz sence".

Po neuradnih podatkih Dnevnika naj bi tožilstvo zavrglo ovadbe tudi zoper dve najožji Sturmerjevi sodelavki, britansko državljanko Nino Morgan-Jones in Romano Šuštar. V predkazenskem postopku prav tako ni več nekdanjega predsednika uprave IUV Aleša Lunderja, ki je vrhniško družbo vodil v prvi polovici leta 2006.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.