Slovenija
15 ogledov

Vodstvo OI: Dokumentacija ni uničena

04102007_zurnal24_onkoloski_institut_bostjan_tacol Žurnal24 main
Vodstvo onkološkega inštituta (OI) še naprej zavrača trditve Auerspergove o uničenju raziskovalne dokumentacije.

Na onkološkem inštitutu poudarjajo, da se zavedajo pomembnosti raziskovalnega dela za razvoj onkologije in da med praznjenjem prostorov v stavbi A ni bila uničena nikakršna medicinska dokumentacija. Medicinsko dokumentacijo so odpeljali v arhiv v stavbi B, kar velja tudi za dokumentacijo prof. Auersperg, so zapisali v sporočilu za javnost. Sodelovanje prof. Auersperg glede urejanja in praznjenja stavbe A so opisali kot nekorektno. "Ustvarjanje nestrpnega vzdušja ni plodno in ne koristi nikomur, še najmanj pa bolnikom," menijo na OI.

 

Hranjenje dokumentov na OI

V raziskovalnem tajništvu OI hranijo poročila in povzetke raziskav, ki predstavljajo najpomembnejše izsledke raziskovalnega dela na projektih in programih. V enoti za klinične raziskave se hranijo vsi dokumenti, vezani na posamezne klinične študije, ki so potekale v sodelovanju s to enoto. Vsak raziskovalec pa ima svojo dokumentacijo o izvedbi študije in je dolžan z njo ravnati odgovorno in po predpisih.

Pristojne osebe so ocenile, da "pri praznjenju prostorov v stavbi A ni bila narejena škoda, saj so vsi arhivi ustrezno hranjeni in vodeni". Sprašujejo se tudi, zakaj Auerspergova po upokojitvi svojih izsledkov ni obdelala in objavila ali predala svojim kolegom.

Izginili pomembni podatki
Auerspergova je včerajšnje sporočilo za javnost vodstva OI označila za zavajajoče sporočilo, ki vsebuje nejasnosti, protislovja in neresnice. Poudarila je, da so bili raziskovalni podatki pomembni, saj so vsebovali podrobnosti o poteku kliničnih ali bazičnih raziskav. O njihovi pomembnosti priča tudi dejstvo, da so nekateri zdravniki na podlagi teh podatkov opravili magisterij ali doktorat.

"Vodstvo Onkološkega inštituta Ljubljana navaja, da v raziskovalnem tajništvu hranijo arhive končanih raziskav. To so poročila o raziskavah, ki vsebujejo le povzetke raziskav in ne podrobnosti, kar pa je vsebovalo naše izginulo gradivo," je v svojem odgovoru zapisala Auerspergova.

 
 

Aprila letos je vodja radioterapije na OI Primož Strojan prijavil raziskovalni program, katerega del je temeljil na dokumentih, ki so izginili iz moje sobe. Želeli smo razvijati kombinirano zdravljenje s kemoterapijo v nizkih odmerkih in obsevanjem za bolnike, ki ne bi prenesli standardnega zdravljenja.

Marija Auersperg

 

Čakala na navodila
Auerspergova je še zapisala, da je od oktobra 2007 čakala na navodila, kam bi lahko preselila dokumentacijo. "Dobila sem povratna obvestila, da problem urejajo in bodo sporočili rešitev v najkrajšem času," navaja upokojena kirurginja in vodja raziskovalnega laboratorija OI. Na vodstvo OI se je spet obrnila 8. junija letos. "Odgovora ni bilo, pač pa sem 16. junija ugotovila, da je soba povsem izpraznjena."

V sobi je imela Auerspergova tudi gradivo zaupne narave, ki je bilo najverjetneje uničeno. Poleg predlogov za štipendije, člankov, predlogov za magisterije in doktorate so bili v sobi tudi njeni osebni predmeti.


 

Raziskovalni arhiv

Raziskovalni arhiv, v katerem so od leta 1973 shranjevali dokumente o raziskavah in bolnikih, ki so v njih sodelovali, je vseboval podatke o različnih vrstah zdravljenja tumorjev in inovacijah na področju kemoterapije ter je služil kot osnova za načrtovanje zdravljenja za tiste bolnike, ki niso bili primerni za običajne metode.

Auerspergova priznava, da je odklonila preselitev dokumentacije v sobo strokovnega direktorja. "Za to sem imela dobre razloge: soba je ob delavnikih odprta in zato ni primerna za hranjenje zaupnih dokumentov. Poleg tega te sobe ne bi mogla uporabljati za delo," pojasnjuje.

Po njenih informacijah naj bi bili dokumenti po navodilu direktorja Rojca poslani v urgentni razrez. Vodstvo OI je v odzivu na te trditve zatrdilo, da Auerspergova "kljub večkratnim prošnjam in kljub dogovoru ni sporočila nobenih navodil glede njenih papirjev, zato je bila njena soba junija izpraznjena skladno z navodili, po katerih so bile izpraznjene tudi druge sobe".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.