Slovenija
8169 ogledov

Vodstvo RTV Slovenija o zamenjavah: Vse je zakonito

Polona Fijavž RTV Slovenija
"Za nekatere so se te spremembe zgodile hitro, zame bistveno prepozno," pravi v. d. odgovorne urednice informativnega programa na TV Slovenija Polona Fijavž.

Obe novinarski stanovski organizaciji, tako Društvo novinarjev Slovenije (DNS) kot Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) sta vodstvo RTV Slovenija, upravo in v. d. direktorja pozvali, da pred imenovanjem Polone Fijavž za vršilko dolžnosti odgovorne urednice Informativnega programa prvega programa TV Slovenija ta mora pridobiti mnenje uredništva.

Stanovske organizacije opozorile na kršenje zakona

"V društvu smo na kršenje določil zakona opozarjali že pri imenovanju prejšnje odgovorne urednice Jadranke Rebernik (ki je nedavno odstopila), saj je ta dobila negativno mnenje uredništva, takratno vodstvo pa v nadaljevanju postopka imenovanja ni izpeljalo v skladu z Zakonom o RTV Slovenija. V neskladju z medijsko zakonodajo je bilo tudi njeno imenovanje za vršilko dolžnosti brez pridobljenega predhodnega mnenja uredništva," so zapisali pri DNS. 

Zakon o RTV Slovenija določa, da se direktorji pred podajo predloga o imenovanju odgovornega urednika posvetujejo o kandidatih za odgovornega urednika s programskimi delavci v uredništvu, za katero bo odgovorni urednik imenovan. Če direktorji ne pridobijo pozitivnega mnenja večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. 

"Nezakonitost je RTV nato reševal tako, da so v uredništvu naknadno izpeljali izrekanje programskih delavcev o Fijavževi, a tudi potem potrebnega večinskega soglasja zaposlenih ni bilo," pa menijo v ZNP. Od 134 programskih sodelavk in sodelavcev, ki so imeli pravico glasovanja, je prejšnji četrtek, 9 dni po imenovanju Fijavževe, mnenje oddalo 57 upravičencev, po elektronski pošti pa je komisija prejela tri glasovnice. Skupaj je tako glasovalo 60 upravičencev.

Martič: Imenovanje je zakonito

"Izrekanje je bilo izvedeno, Polona dobila 98 odstotkov glasov. Imenovanje je zakonito, kar lahko potrdi kolega iz pravne službe," pravi Zvezdan Martić, predsednik uprave RTV Slovenija. Glede menjave urednikov pa Martić poudarja: "Uredniki so vezani na mandat odgovorne urednice, ko je ta odstopila, jim je potekel mandat!"  

Odločitve je na novinarski konferenci predstavila tudi vršilka dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija Polona Fijavž, ki je vodenje uredništva prevzela 19. septembra. Pred tem je bila devet let dopisnica iz Nemčije. "Ob vrnitvi v informativni program se je izkazalo, da so razmere tukaj bistveno slabše, kot sem si lahko sploh predstavljala od tako daleč," je dejala. 

"Ob prevzemu mandata oziroma v. d. bi lahko počakala na polni mandat, oziroma, da to odgovorno funkcijo prevzame nekdo s polnim mandatom, ampak se mi osebno ni zdelo prav. Zato smo skupaj z uredniško ekipo oblikovali voditeljsko in uredniško ekipo iz najbolj strokovnih in izkušenih novinarjev. Zame je ta trenitek ključna verodostojnost in kredibilnost, ki jo ljudje, ki bodo vodili osrednje informativne oddaje po mojem mnenju, imajo." Osrednjih informativnih oddaj kot sta Odmevi in Dnevnik tako ne vodijo več Luka Svetina, Nejc Krevs in Valentina Plaskan. Igor Pirkovič ne vodi več oddaje Arena.

"Pogodbe nismo prekinili nikomur"

Fijavž je poudarila, da nikomur niso prekinili pogodbe, sodelavci se lahko dokazujejo na novinarskem področju, da bodo pridobili verodostojnost. "Za nakatere so se spremembe zgodile prehitro, zame bistveno prepozno. "

"Kar se tiče oddaje Arena smo se odločili glede na profesionalne standarde, h katerim smo zavezani kot javni mediji, da je ta trenutek potrebna osvežitev te oddaje, tako uredniško kot vodstveno in da je ta trenutek potrebno več pozornosti posvetiti poplavam in posledicam poplav. Ne bomo vas pustili na cedilu, smo obljubljali tudi našim gledalcem, in to poslanstvo zdaj skušamo skozi to oddajo s popolnimi informacijami, z več programskega časa, z možnostjo, da na njihove težave odgovarjajo neposredno odgovorni, in jih naslavljajo, tudi s storili," je pojasnila Fijavž. 

Martić je ob tem obljubil še, da bo RTV spet od vseh, da bodo spoštovali standarde, stroko in da se politika ne bo več vmešavala v njihovo delo.

Komentarjev 12
  • Ender3 14:35 02.oktober 2023.

    Pričakovana tema za trolanje. Nora24tv se dnevno poleg migrantov ukvarja s to temo. Ne morejo preživeti izgube z podtaknjenci ograbljene javne RTv..Imeli pa so možnost v času svojega mandata izbrati bolj kredibilne osebke in ne takšne, katerim iz oči skače ...prikaži več pretekla zgodovina z domobranci, njihovimi poboji, revanšizmom in potvarjanjem zgodovine..

  • lojs 13:47 02.oktober 2023.

    ja kaj pa možina, a njega se pa ne upate lotiti "najbrž" kar tako ... ja, ja, on preveč ve ... ne vem kako se take odstrani, ki preveč vedo

  • lojs 13:33 02.oktober 2023.

    zamenjava novinarja, ki ni niti novinar ... nekdo bere napisan tekst-poročila in zato ni več primeren ... se strinjam, da je to lahko zakonito ... ampak potem ne jamrajte, da nimate kadra, če folk jebete v glavo ... kader se ...prikaži veče ne valja več po cesti ... GA PAČ NI!