Slovenija
840 ogledov

Vodstvo RTVS pred razrešitvijo poskrbelo za visoke odpravnine

Andrej Grah Whatmough Adrian Pregelj/RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Vodstvo poskrbelo za najožje sodelavce.

Na včerajšnji seji programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) niso razpravljali o pobudi 12 od 29 svetnikov za razrešitev generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha. 

Grah Whatmough je bil zaradi bolniške odsotnosti na seji odsoten, za zastopanje pred organi zavoda pa je pooblastil direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo. Ker pa ima generalni direktor ob postopku razreševanja po statutu RTVS pravico, da o očitkih za razrešitev poda svoje mnenje, programski svet ni prešel na to točko dnevnega reda.

Je pa Grah Whatmough podpisal neksa h kolektivni pogodbi zavoda, ki ga v kolektivu RTV ovenjujejo kot spornega. Poudarjajo tudi, da je Grah Whatmough odsoten dober teden in ne podpisuje dokumentov in pogodb, vendarle pa mu je uspelo podpisati omenjeni aneks še pred morebitno razrešitvijo.

Aneks vodstvo RTV predstavlja kot korak k odpravi plačnih nesorazmerij, predstavniki zaposlenih, združeni v kolektiv RTV SMO, pa poudarjajo, da je vodstvu "uspelo poskrbeti za svoje najožje sodelavce". V Uradnem listu je bil 9. 12. objavljen  aneks h kolektivni pogodbi RTV-ja, po katerem se bo vsem, ki se jim bodo prekinile pogodbe o zaposlitvi in se bodo morali vrniti na prejšnja delovna mesta, izplačal največ 20 kratnik osnovne plače. 

Podpis sta k aneksu sta prispevala Tom Zalaznik, predsednik sindikata delavcev radiodifuzije in Peter Kosmač, predsednik sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV. Novinarski sindikat, kjer se sprašujejo, ali so bili člani omenjenih sindikatov sploh seznanjeni s podpisom aneksa, ali pa sta podpis samovoljno prispevala predsednika, k podpisu ni bil pozvan. 

 

 

Komentarjev 2
  • Naklonsky 14:55 13.december 2022.

    To ne presega niti ene plače mr. Taubija v Gen-i.

  • Ender3 14:20 13.december 2022.

    Referendum je mimo oni pa, še vedno vstrajajo in rušijo vse kar, se rušiti da...Bravo, vse jim uspeva vsem na očeh in posmeh..