Slovenija
4 ogledov

Vodstvu RTVS letos že dve dodatni plači

RTV Nik Rovan
Zaradi lanskega poslovnega rezultata na področju tržne dejavnosti je vodstvo Radiotelevizije Slovenija prejelo "nagrado". Znesek je odobril nekdanji predsednik sveta, zdaj pa minister za šolstvo Jernej Pikalo.

Vodstvo RTVS je tako letos po potrditvi zaključnega poročila za leto 2012 prejelo že več kot dve dodatni plači oziroma 20 odstotkov dodatka na mesečno plačo, poroča današnji Dnevnik.

Generalni direktor Marko Filli, ki je uvrščen v 60. plačni razred, je glede na osnovno plačo v višini 4270 evrov bruto prejel okoli 10.200 evrov bruto, kar znaša okoli 850 evrov dodatka k mesečni plači.

Oba programska direktorja Janez Lombergar in Miha Lampreht, ki spadata v 59. plačni razred (4.100 evrov), sta prejela po okoli 9.800 evrov, trije Fillijevi pomočniki iz 55. plačnega razreda (3.500 evrov) pa po 8.400 evrov, poroča Dnevnik.

60 tisoč evrov presežka

Zanimivo je to, tako Dnevnik, da so nagrade odobrene kljub temu, da se je poslovno leto za javni zavod začelo v luči napovedi, da bodo zaradi vladnega posega v financiranje RTVS najprej na udaru honorarni medijski ustvarjalci in nekatere oddaje. Ne gre zanemariti tudi podatkov iz poročila za leto 2012, da so bili prihodki od oglaševanja manjši od načrtovanih. Javni zavod je sicer lani ustvaril presežek prihodkov nad odhodki v višini 60.000 evrov.

Nagrada kljub očitkom

Nenavadni je tudi to, da si je dodatek k plači prislužil tudi Lombergar, ki mu programski svet očita nepreglednost pri sklepanju pogodb s koproducenti in porabi razvojnih sredstev, zaradi česar mora Filli tudi sprejeti ukrepe do septembra.

Novinarji ogorčeni

Nad informacijo o omenjenih izplačilih so v aktivu novinarjev informativnega programa Televizije Slovenije začudeni in ogorčeni. Nič manj ostri niso niti v aktivu novinarjev Radia Slovenija, še poroča Dnevnik.

Začudeni in ogorčeni so tudi v Izvršnem odboru Sindikata novinarjev Radia Slovenija. Še posebej zato, ker "se je to zgodilo v času, ko po radijskih hodnikih, uredništvih in studiih puštoši varčevalni veter, ko se novinarji ne moremo z vodstvom dogovoriti niti za ohranitev naročnin na nekatere časopise /.../"

Opozorili so tudi, da vodstvo v zadnjem času domnevno zaradi pomanjkanja denarja prekinja sodelovanje s honorarnimi sodelavci in napoveduje ukinjanje nekaterih oddaj in s tem siromašijo program.

Komentarjev 23
  • Mr.Bean 09:26 01.avgust 2013.

    **benti koliko direktorjev...generalni, programski in pa pomočnikov za tako televizijo.

  • dragec 07:47 01.avgust 2013.

    RTV NAGRADA, MENI VSAK MESEC MANJŠA PLAČAL ?????

  • stela 06:49 01.avgust 2013.

    Ma ne, kojak....ni preveč, ampak je nagrada nehigienična