Slovenija
7661 ogledov

Voduškova televizija Info TV zaprosila za status posebnega pomena

Vladimir Vodušek Anže Petkovšek Vladimir Vodušek, novinar Info TV.
Vladimir Vodušek si želi imeti televizijski program posebnega pomena.

Družba Topnews.si internetni portal d. o. o. je zaprosila, da bi Info TV pridobila status programa posebnega pomena.

 | Avtor: slika zaslona slika zaslona
Čeprav je družba uradno v lasti Janka Žičkarja, ki je tudi njen direktor, gre, kot je razvidno s spletne strani, za medijski projekt Vladimirja Voduška. Njegova družba Top TV (Vladimir Vodušek je direktor, lastnik pa družba Digital imperium njegove hčere) je na Topnews prenesla dovoljenje za izvajanje televizijske dejavnosti, kar je svet za radiodifuzijo potrdil na seji 18. aprila lani. Družba Top TV se je sicer januarja preimenovala v KESIR televizijska dejavnost d. o. o.

"Svet za radiodifuzijo, ki v postopku daje predhodno mnenje, je na seji 1. aprila podal pozitivno predhodno mnenje," nam je glede vloge za pridobitev statusa programa posebnega pomena povedal sekretar sveta Martin Hari. Svet je na seji že imel poročilo o analizi televizijskega programa Info TV, ki ga je pripravila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve.

Obljuba, da jim ne gre za dobiček

Programi posebnega pomena so več vrst: lokalni oziroma regionalni, študentski in nepridobitni. Družba Topnews je zaprosila za nepridobitnega, čeprav je organizirana kot gospodarska družba, katere namen je ustvarjanje dobička. To je dovoljeno, če "izdajatelj nepridobitnega radijskega ali televizijskega programa dobiček (presežek dohodkov nad odhodki) uporabiti samo za izvajanje radijske ali televizijske dejavnosti, v skladu s svojim temeljnim pravnim aktom," so nam pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Televizija Info TV Vladimirja Voduška je šla v stečaj, upniki so ostali brez poplačila, Vodušek pa je razglasil tudi osebni stečaj. Stanovanji v Ljubljani je pred tem podaril otrokoma, tako da nista bili del stečajne mase. Z oddajanjem televizije je nadaljevalo podjetje Top TV media v lasti njegovega sina.

Voduška so julija 2012 na Trojanah aretirali med domevnim prejemanjem odškodnine zaradi izsiljevanja, sojenje pa zdaj po mnogih zapletih poteka v Slovenj Gradcu. 

V zadnjih nekaj letih statusa nepridobitnega programa niso podelili nikomur. Sodeč po spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve sta nepridobitna programa le dva, radijski je Radio Ognjišče, televizijski pa Čarli TV.

Zakaj bi si Zičkar in Vodušek želela imeti nepridobitni program posebnega pomena?

"Prvi razlog je dejstvo, da izpolnjujemo vse pogoje za pridobitev statusa. Imamo dvakrat več lastne produkcije oziroma programskih vsebin na dnevnem nivoju, kot zahtevanih 30 odstotkov," so pojasnili v družbi Topnews.si. "Smo informativna televizija, ki objavlja celovite posnetke informativnih ter kulturnih dogodkov in dogodkov civilne družbe, ki jih v celoti ni možno spremljati drugje. Naše poslanstvo je informiranje in spodbujanje javnosti, da si sama ustvari vtis in mnenje. Nismo komercialna televizija, saj so vsa sredstva družbe namenjena televizijski dejavnosti," so še dodali.

Le pri Telemachu prihranek tri tisoč evrov na mesec

Če bo Info TV status pridobila, ji ne bo več treba plačevati kabelskim operaterjem. "Največji slovenski kabelski operater za vključitev slovenskega televizijskega programa v svojo shemo mesečno zaračunava 3.000 evrov plus DDV. To je znesek, ki predstavlja problem za marsikatero slovensko televizijo," pravijo in opozarjajo, da operater, ki njim zaračunava, Pop TV za vsakega naročnika plačuje po pet evrov na priključek. Največji kabelski operater je po podatkih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Telemach. 

televizija | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ker kabelski operaterji kršijo zakonsko določbo (112. člen zakona o medijih), da morajo pod enakopravnimi pogoji omogočiti razširjanje vseh programov, ki imajo dovoljenje Akosa, bodo Topnews.si to kršitev nevtralizirala s statusom programa posebnega pomena. Zakon o medijih namreč določa, da mora operater programe posebnega pomena razširjati neodplačno in to tako, da so dostopni vsem uporabnikom.

Na razpisih trikrat več denarja za programe posebnega pomena

Pridobitev statusa programa posebnega pomena lahko prinese tudi druge ugodnosti. 4. a člen zakona o medijih namreč predvideva, da se za razvoj programov posebnega pomena nameni tri odstotke od pobranega zneska RTV prispevka, kar bi lani pomenilo 2,4 milijona evrov.

"V letu 2017 je bilo zaradi omejitev, ki izhajajo iz proračuna, razpisanih za programe posebnega pomena okvirno 1.550.000 evrov. Posamezni program (projekt) je lahko finaciran v največ 50-odstotnem deležu upravičenih stroškov iz sredstev proračuna Republike Slovenije oziroma do največ 100.000 evrov na področju PPP," so nam pojasnili na ministrstvu za kulturo.

Nobenega izmed nepridobitnih programov (Radio Ognjišče in Čarli TV) sicer ni med prejemniki sredstev na razpisu ministrstva za medije v letu 2017. Programom posebnega pomena je bil lani namenjen milijon in pol evrov, medtem ko so drugim medijem razdelili le 400 tisoč evrov.

Ministrstvo za kulturo smo zaprosili tudi za celotno vlogo, da bi izvedeli, kakšna bo programska zasnova predvidenega novega programa posebnega pomena, a so nam odgovorili, da bo o tem, ali nam jo posredujejo, odločal njihovo pooblačenec za dostop do informacij javnega značaja.

Status programa nepridobitnega programa posebnega pomena podeli ministrstvo za kulturo, druge statuse pa Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, ki mora pred podelitvijo pridobiti predhodno mnenje ministrstva za kulturo.

janez.zalaznik@gmail.com

Komentarjev 17
  • Franjo Erman 07:05 11.marec 2018.

    še en papak, ki bi rad živel od brezdelja

  • ljimonad 17:17 10.marec 2018.

    Za lopove ni denar moj dragi izsiljevalec

  • borut08 16:01 10.marec 2018.

    Sem mislu,da dodatno dejavnost izsiljevanje.