Slovenija
16 ogledov

Vojak se je ustrelil v glavo

Vojake so iz službe večinoma odnesla ponarejena spričevala, je prepričan sindika Žurnal24 main
V vojašnici Šentvid v Ljubljani je okrog 9. ure dopoldne prišlo do streljanja; 23-letni vojak se je ustrelil v glavo. Na Morsu pravijo, da je šlo za nesrečo.

Da bi šlo za poskus samomora v vojski, odločno zavračajo: "Vemo, da je naš vojak v službo ob devetih prišel dobre volje. S sovojakom se je pogovarjal, z ničemer ni kazal, da bi ga karkoli morilo. Ko sta prevzela dolžnost, je bilo vse v redu," je za Žurnal24 povedal tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez.

Ko je 23-letnik, pripadnik 10. bataljona, po prevzemu dolžnosti preverjal pištolo, je med praznjenjem 9-milimetrske pištole beretta prišlo do izstrelitve, dodaja Korez. "Očitno je prišlo do izstrelitve zaradi neupoštevanja varnostnih ukrepov."

Vojak naj bi bil nepazljiv, saj je imel pri praznjenju orožja cev obrnjeno proti sebi, kar je v nasprotju z najbolj temeljnim varnostnim ukrepom, da pri delu z orožjem cevi nikoli ne obračaš vase ali v nekoga, ki je s tabo v prostoru, je povedal Korez.

Vojak je izstrelil naboj, ki ga je zadel pod brado z izstopno rano pri nosu. Njegove poškodbe so hude, vojaku pa so že na kraju nudili prvo pomoč. Nato so ga z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je na zdravljenju. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, strelna rana naj ne bi ogrožala njegovega življenja. "V vojski upamo, da bo kmalu okreval in bo lahko v prihodnje še opravljal vojaško službo," je povedal Korez.

"Prve okoliščine dogodka ne kažejo, da bi bila v dogodku udeležena druga oseba,“
je še zatrdil tiskovni predstavnik.

O dogodku so takoj obvestili svojce 23-letnega vojaka, okoliščine pa skladno s predpisi preiskuje obveščevalna varnostna služba ministrstva v sodelovanju z vojaško policijo. Obvestili so tudi dežurnega preiskovalnega sodnika in dežurno tožilko, ki pa se nista odločila za ogled kraja.

"O dogodku sproti obveščamo ministrico za obrambo Ljubico Jelušič in državnega sekretarja Uroša Kreka, obvestili smo tudi premierja Boruta Pahorja in vrhovnega poveljnika obrambnih sil ter predsednika Danila Türka," je povedal Korez. Poveljnik sil SV brigadir Alan Geder je ustanovil skupino, ki bo podrobneje zbirala informacije o okoliščinah dogodka, ministrica za obrambo pa od SV pričakuje celovito poročilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.