Slovenija
42 ogledov

Vojak v nevarnosti pri delu

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
ZZZS. Toži ministrstvo za obrambo, ker to ni poskrbelo za varnost pri delu vojaka.

Tožba. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) prek sodišča zahteva povrnitev stroškov, ki so nastali zaradi nesreče pri delu poklicnega vojaka leta 2006. Menijo, da Ministrstvo za obrambo RS (Mors) ni ustrezno poskrbelo za varnost pri delu. Na Morsu ocenjujejo, da so poskrbeli, zato nočejo plačati regresnega zahtevka, ki znaša 7.400 evrov.

Zaradi neuspele mediacije je ZZZS vložil tožbo proti Morsu.
Damjan Kos, ZZZS

 

ZZZS zahteva povračilo stroškov za bolniško odsotnost delavca, stroškov za zdravstvene in druge storitve ter zneske denarnih nadomestil in drugih dajatev. Proti Morsu je zaradi neizplačila regresnega zahtevka vložena še ena tožba.

ZZZS lahko zahteva povrnitev stroškov, če je do bolezni, poškodbe ali smrti prišlo zaradi neustreznih ukrepov, predpisanih za varnost pri delu. Regresni zahtevek najprej naslovi na delodajalca, če ta v določenem roku zahtevka ne plača, pa vloži tožbo. Lani je ZZZS zaradi nesreč pri delu skupno vložil 454 zahtevkov; povprečna vrednost je bila nekaj manj kot šest tisoč evrov, skupno pa so jim delodajalci morali povrniti več kot dva milijona in 700 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.