Slovenija
22 ogledov

Vojaki nadaljujejo s tožbami

Peto tožbo bodo vojaki vložili sredi naslednjega tedna, nam je povedal Gvido Nov Žurnal24 main
Sindikat vojakov Slovenije je ta teden vložil četrto tožbo zoper državo, ki se nanaša na nezakonite določitve plač in nepriznavanje dodatkov. Peta tožba bo vložena naslednji teden.

Zaradi nezakonite določitve plač civilnim osebam ob prehodu na nov plačni sistem leta 2008 in nepriznavanja dodatka za stalnost civilnim osebam pripadnikom Slovenske vojske (teh je nekaj več kot 500) je Sindikat vojakov Slovenije (SVS) ta teden vložil četrto kolektivno tožbo.

Zaradi ne odzivanja vlade na večkratne pozive k mirnemu reševanju sporov s strani sindikatov in s tem reševanja tekočih težav v socialnem dialogu, med drugim tudi statusa civilnih oseb, smo v sindikatu prisiljeni pravice za civilne osebe poiskati na sodišču.
Gvido Novak, predsednik SVS

Spomnimo, pred tem so vložili že tožbe glede sistemizacij, subvencioniranja vrtca in dodatkov na mednarodnih operacijah ter misijah.

"Morala je na psu"
"Popolnoma nič," nam je Gvido Novak, predsednik SVS, ki šteje okoli 300 članov, odgovoril na vprašanje, ali so se vladni predstavniki po vložitvi prvih treh tožb poskušali s sindikatom kaj pogovoriti. Nato pojasni: "Pred pol leta smo prišli do zaključka, da se z vodstvom ministrstva za obrambo in Slovensko vojsko ne da dogovoriti ničesar, kar bi potem tudi držalo. Zaležejo samo tri zadeve: sodba sodišča, kazenske ovadbe in javno mnenje. Nič drugega. Obnašajo se, kot da smo predmeti! Nič ne sprašujejo, prerazporejajo ljudi, plače nezakonito jemljejo ... Kriza je, morala je na psu."

Kot pravi, se vlada z njimi ni želela pogajati, ker niso reprezentativen sindikat, in po njihovem mnenju tako niso upravičeni do sklepanja kolektivnih pogodb. SVS ocenjuje, da je to v neskladju z zakonom o kolektivnih pogodbah.

Ozadje zgodbe
Leta 2008 je vlada pri prevedbi ob reformi plačnega sistema z umestitvijo civilnih oseb pripadnikov SV v plačno lestvico kot spremljajoča delovna mesta plačne skupine J odvzela dodatke. Sindikat vztraja, da bi civilne osebe SV morale biti umeščene v plačno lestvico v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju.

S tem bi jim morali biti priznani vsi dodatki, kakor plačni podskupini C4. V tožbi (le za člane SVS) za nazaj zahtevajo razliko v plači, kar pri posamezni civilni osebi znese tudi do 11 tisoč evrov bruto (6.500 evrov neto).

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.