Slovenija
13 ogledov

Vojaki tožijo Slovenijo

MORS noče plačati stroškov za vojaka. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Sindikat vojakov Slovenije je vložil kolektivno tožbo zoper državo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Gre za prvo tovrstno tožbo v zgodovini Slovenske vojske.

"Zaradi neodzivanja vlade na večkratne pozive k reševanju sporov na miren način v zadnjega pol leta smo v sindikatu prisiljeni svoje pravice kot državljani Slovenije poiskati na sodišču. To je naša legitimna pravica ne glede na to, da nosimo uniformo in smo podrejeni vojaški disciplini," pravi Gvido Novak, predsednik sindikata.

V kolektivni tožbi, ki so jo vojaki vložili danes, zahtevajo sprejemanje sistemizacij delovnih mest za pripadnike Slovenske vojske v skladu s predpisi, ki veljajo za sprejemanje splošnih aktov delodajalca. Menijo, da so vojakom kršene pravice zaradi nezakonitega stanja na tem področju in uporabe formacij Slovenske vojske namesto sistemizacij. Zaradi uporabe vojaških formacij tudi nimajo ustreznega varstva svojih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja, poudarjajo.

Zaradi neodzivnosti vlade načrtujejo vložitev še vsaj petih kolektivnih tožb – več o tem lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.