Slovenija
16 ogledov

Vojaki z novo tožbo

neurje železniki Å¡koda BOBO Žurnal24 main
Druga kolektivna tožba sindikata vojakov proti državi Sloveniji. Tokrat zaradi neizplačevanja subvencij dela oskrbnin vrtcev pripadnikom Slovenske vojske. Napovedujejo najmanj 10 tožb.

"Morda bo naš tempo res ena tožba na teden, ne vem, gradiva imamo za najmanj 10 tožb, za zdaj smo se v sindikatu opredelili, da jih vložimo 6," je za zurnal24.si povedal predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Z neizplačevanjem subvencij so pripadnikom Slovenske vojske grobo kršene pravice, ki izhajajo iz Zakona o službi v Slovenski vojski, in v sindikatu upamo, da bo vlada storila vse, da se s kršenjem preneha prej, preden bo sodišče o upravičenosti do subvencije razsodilo. Če pa do tega pride, bomo vztrajali pri izplačilu odškodnin za člane sindikata, če bo sodišče razsodilo, da smo do njih upravičeni.

V obrazložitvi za drugo tožbo je Novak pojasnil, da so v sindikatu prisiljeni svojo pravico poiskati na sodišču. "S tožbo zahtevamo izplačevanje odškodnine zaradi neizplačevanja subvencije dela oskrbnine vrtca pripadnikom Slovenske vojske za nazaj od zakonsko določenega roka začetka izplačevanja subvencije in do izvršitve z zakonom naložene naloge vladi, da sprejme višino in merila subvencioniranja dela oskrbnine za varstvo predšolskih otrok pripadnikov Slovenske vojske," je dejal Novak.

Če je Državni zbor Republike Slovenije sprejel zakon, ki daje določene pravice pripadnikom Slovenske vojske, je treba zakon spoštovati in se tudi držati z zakonom določenih rokov za začetek izvajanja, kakor morajo pripadniki Slovenske vojske izvajati vse z zakoni predpisane naloge, še menijo v sindikatu.


Prejšnji teden so vložili prvo kolektivno tožbo, ki je bila tudi prva takšna tožba v zgodovini Slovenske vojske, z njo pa vojaki zahtevajo sprejemanje sistemizacij delovnih mest za pripadnike Slovenske vojske v skladu s predpisi, ki veljajo za sprejemanje splošnih aktov delodajalca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.