Slovenija
16 ogledov

Vojaki zahtevajo višje plače in dodatek

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Vojaki so vladi poslali predlog kolektivne pogodbe za pripadnike Slovenske vojske (SV). Zahtevajo višje plače in priznanje t. i. profesionalnega dodatka zaradi specifike njihovega dela.

"Naša zahteva je določitev plač v socialnem dialogu s kolektivno pogodbo. Pripadniki SV smo namreč edini v javnem sektorju, ki smo bili leta 2008 umeščeni v plačno lestvico z uredbo vlade. Najprej želimo, da se določi višina plač pripadnikov SV, druga zahteva pa je priznanje posebnosti, s katerimi se moramo v vojski sprijazniti, in ovrednotenje teh posebnosti z nekim dodatkom," nam je povedal predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak, ki je ob ob prvi obletnici ustanovitve sindikata na vlado poslal predlog kolektivne pogodbe.

Kaj zahteva sindikat vojakov?
1. Povišanje zdajšnjih tarifnih razredov v povprečju za 10 odstotkov
2. Priznanje profesionalnega dodatka kot nadomestilo za posebnosti njihovega dela

Posebnosti, ki jih Novak omenja, so denimo podrejanje vojaški disciplini, politična neaktivnost, možnost odhoda na mirovne operacije s prve bojne linije, večja nevarnost poškodb na delovnem mestu ... Predlogov za dodatke je veliko, priznava tudi sam.

Plače nižje kot pred reformo
"Menimo, da je sklenitev te pogodbe eden zadnjih korakov k profesionalizaciji SV, ki smo jo začeli leta 2003 in nikoli končali," ob tem poudarja Novak in doda, da je šel "celotni javni sektor s plačami v povprečju za 11 odstotkov gor, mi pa za osem. Posameznim skupinam so se plače nenormalno zvišale. Nato je vlada začela zniževati plače njim in tudi nam – danes imamo tako nižje plače kot pred plačno reformo! (za 0,21 odstotka, op. p.)"

Želimo priti vsaj na raven pred plačno reformo.
Gvido Novak

Zadovoljili bi se tudi z manj
Najmanj, kar pričakuje od vlade, je začetek pogajanj in sklenitev pogodbe. "Mogoče ne v tej obliki, kot smo jo danes poslali na vlado – zadovoljili bi se tudi z malenkost manj, kar je normalno v vsakih pogajanjih. A nekaj bi nam le morali priznati," še zaključuje Novak.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.