Slovenija
4389 ogledov

Vojakom odrejajo, da morajo biti po en mesec doma, zdaj pa resničnostni šov

Slovenska vojska UKC Maribor
1/2
UKC Maribor
Na novico, da bo Šarčevo ministrstvo denar za šov zagotavljalo kljub zmanjšanju proračunskih sredstev, so se danes odzvali še v sindikatu Morsa.

Na Ministrstvu za obrambo (Mors) pod vodstvom Marjana Šarca so včeraj potrdili, bodo snemali resničnostno dokumentarno serijo Vojak v akciji. Projekt naj bi sicer bil namenjen promociji vojaškega poklica, za snemanje šova pa bodo na ministrstvu odšteli okoli dva milijona evrov proračunskih sredstev.

Na novico, da bo Šarčevo ministrstvo denar za šov zagotavljalo kljub zmanjšanju proračunskih sredstev, so se danes odzvali v sindikatu Morsa.

V odprtem pismu naslovljenem na Marjana Šarca so zapisali, da promocijo slovenske vojske sicer podpirajo, moti pa jih dejstvo, da je ministrstvo za to pripravljeno odšteti 1,9 milijona evrov, medtem ko na drugi strani "ignorira" odločitev" Evropskega sodišča kot tudi odločitve Vrhovnega sodišča RS glede plačila ur pripravljenosti na določenem kraju oz. delovnem mestu pripadnikom SV.

Vojaki izgorevajo

V sindikatu ob tem opozarjajo še na stisko vojakov, ki po njihovem izgorevajo, saj povprečju oddelajo tudi 240 ur na mesec. "Prav tako ugotavljamo, da se zaradi kadrovske podhranjenosti SV in specifike dela povečuje  odrejenost dela pripadnikom SV v neenakomerno razporejenem delovnem času in se od njih nerazumno zahteva v zadnjem mesecu pred iztekom šestmesečnega referenčnega obdobja, da so nekateri pripadniki SV po ukazu cel mesec doma, da bi delodajalec izravnal zahtevano povprečno obremenitev 40 ur na teden, in to vse za to, da delodajalcu ne bi bilo potrebno izplačati presežnih ur," so zapisali v sindikatu.

"Prej, ko boste spoznali, da je edina realna promocija vojaškega poklica zadovoljen pripadnik SV, ki mu ni potrebno iskati svoje pravice na pristojnih sodiščih in prejme pošteno plačilo za opravljeno delo toliko manj, bo potrebno razmetavati denar davkoplačevalcev še posebej ob dejstvu, da je promocijski učinek dostojno plačanega vojaka bistveno bolj verjeten v dosegu novih zaposlitev kot pa projekt resničnostne serije po poročanju medijev, vredne 1,9 milijona evrov, ki pa nima nobenega zagotovila o uspešnosti novih zaposlitev."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • rd2dmk2 13:47 19.oktober 2023.

    a ste pozabili na članek kdo je bil najbolje plačani javni uslužbenec septembra. 13 soldatov, bolj podrobno pilotov in aviomehanikov. torej dragi marjanček, dej meni 100 jurjev za idejo 900 jih dej frendu, 800 jih dej nazaj v blagajno s ...prikaži več preostalim denarjem pa natiskaj jumbo plakate in gor. kdo je najbolje plačan v deželi tej, zrcalce povej- SOLDATI ! evo bo mladež rinla na nabor ko na razprodajo iphone-ov.

  • Plavi-mil 12:36 19.oktober 2023.

    In to za 2 miljona prijatelju?

  • SlavkoKrizman 12:12 19.oktober 2023.

    Naj mi kdo razloži po kakšni logiki vojaki delajo nadure...niso zaposleni v proizvodnji reervnih delov....