Slovenija
62 ogledov

Vojaški hrup ni omejen

"S SV se dogovarjamo, da bi monitoring hrupa začeli izvajati dolgoročno," je dej Žurnal24 main
Iz današnje primorske izdaje Žurnala24: Poček. Zakonska določba, ki bi omejevala hrup vojaške dejavnosti, ne obstaja.

"Določila uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju se ne uporabljajo za vojaško dejavnost. Ta po obstoječi zakonodaji torej ni podvržena omejitvam," je povedal Ferdinand Deželak z zavoda za varstvo pri delu.

Dobra praksa
Luka Koper
. Na svoji spletni strani sproti osvežuje podatke o povprečni ravni hrupa in finih prašnih delcev PM10 na uro. S stalnimi meritvami hrupa so bili prvi v Sloveniji.

Na obravnavi osnutka državnega prostorskega načrta (DPN) za osrednje vadišče Slovenske vojske (SV), ki je bila včeraj v Pivki, v sredo v Prestranku, v torek pa v Knežaku, je udeležence med drugim namreč zanimalo, ali se izvaja monitoring hrupa zaradi streljanja in zelo motečih (nočnih) preletov helikopterjev ter kakšni so rezultati.

Merili le en dan
Deželak je pojasnil, da so po naročilu SV maja lani en dan, ko je bilo izstreljenih 144 granat, izvajali meritve v vasi Rakitnik, neposredno pod Počkom. "Pokazale so visoko raven hrupa. Podatke smo primerjali z normativi, ki veljajo za civilna strelišča. Če bi se takšna streljanja izvajala vsak dan, bi šlo za zelo velike prekoračitve, ker se ne, pa bi nam celovito sliko dal šele celoletni monitoring," je dejal Deželak. "Ogorčen sem, da zadeva ni zakonsko urejena. Dajem pobudo, da se čim prej uredi," je predstavnike ministrstev za obrambo (Mors) ter okolje in prostor pozval udeleženec Milan Gril iz Rakitnika.

Preveč svinca
Na vprašanja glede ukrepanja v zvezi s preseženimi koncentracijami svinca, ki prehaja v tla in vodo, predstavniki Morsa niso dali konkretnih odgovorov, prav tako ne glede pogostosti monitoringa vod. Je pa Igor Nered, direktor direktorata za logistiko Morsa, zagotovil, da DPN prinaša "boljši nadzor in manjše vplive na okolje s posodobitvijo infrastrukture".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.