Slovenija
24 ogledov

Vojaški obveščevalci ovadili Mateja Tonina

slovenija 24.11.09, Matej Tonin, svetnik obcinskega sveta obcine kamnik, kamnik, Nik Rovan
Po neuradnih informacijah je Obveščevalno-varnostna služba (OVS) obrambnega ministrstva naznanilo suma kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov zaradi uhajanja informacij podala zoper poslanca NSi Mateja Tonina.

Matej Tonin je vodil nenapovedani nadzor na OVS, pred dnevi pa ga je zaradi afere Telekom ovadil nekdanji član uprave agencije za upravljanje kapitalskih naložb Marko Golob.

"Vsi argumenti so na moji strani. Deloval sem v skladu s sklepom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb," ovadbo komentira Tonin. Po njegovem mnenju je tudi nerazumljivo, da ga obtožujejo izdaje državnih skrivnosti, če je minister Janko Veber ves čas zatrjeval, da je OVS zbiral informacije zgolj iz javno dostopnih virov.

"Veber: V OVS imam žvižgača"

Obrambni minister Veber je sicer ob pojasnjevanju afere že večkrat ocenil, da so izjave vodje nenapovedanega nadzora Tonina dokaz, da ima žvižgača v OVS, ki mu je posredoval določene informacije o sklepu o naročilu analize. Afera je izbruhnila, potem ko je prišlo na dan, da je minister OVS naročil analizo vidikov privatizacije Telekoma.

Predsednici NSi Ljudmili Novak se zdi žalostno, da se vedno napade tistega, ki odkrije nekaj nezakonitega, in ne tistega, ki je nezakonitost povzročil.

Zaradi afere je sicer premier Miro Cerar Vebra pozval k odstopu. Ker se Veber za to ni odločil, je premier v torek v DZ vložil predlog za njegovo razrešitev. V SD, kjer je Veber tudi podpredsednik stranke, trdno stojijo za svojim ministrom.

Komentarjev 13
  • tomaz 18:11 02.april 2015.

    Za to pa res ni treba bit brihten, saj že ptički čivkajo "njihove resnice".

  • patrijarh 18:08 02.april 2015.

    Ne zmoreš pisati v svojem imenu,to veliko pove.

  • mph 17:56 02.april 2015.

    To je pogoj samo za včlanitev v SDS partijo.