Slovenija
27 ogledov

Vojna anonimk kot kriminalka

Žurnal24 main
Včeraj je zaokrožila anonimka proti nadzorniku Sazasa Juriju Žureju, Matjažu Jelenu, Urbanu Centi in Dušanu Zoretu. Nato pa je sledil protiudarec v njej omenjenih.

Anonimni pošiljatelj, ki je anonimko poslal z naslova resimoglasbo@gmail.com, je med drugim zapisal, da ima direktor Urada RS za intelektualno lastnino že dolgo namen ukiniti Sazas in ustvariti zasebno agencijo, v kateri bo služil predvsem on sam in tudi Urban Centa. Drugi je v anonimki označen kot nekdo, ki mu v času, ko mu je posel cvetel, za pravice glasbenikov ni bilo kaj dosti mar. Centa je sicer eden od ustanoviteljev Sazasa. V e-pismu je bil pripet tudi zvočni posnetek, kjer naj bi Jurij Žurej izjavil: "Imam idejo, da se Sazas skine, ker ne more bit, jebemti, da imamo štiri kolektivke v isti državi." Centa je v anonimnki označen tudi kot Žurejeva podaljšana roka, izdajal pa naj bi se za odrešitelja glasbenikov – v sporočilu najdemo tudi povezavo do fotografije, kjer sta Žurej in Centa skupaj na smučanju.

Anonimka: Jelen v 15 letih ni plačal nobenega računa

Anonimnež se je lotil tudi pevca skupine Šank Rock, sicer enega od glasnejših nasprotnikov poslovanja Sazasa, Matjaža Jelena in avtorja Dušana Zoreta. Za Jelena je v anonimki zapisano, da kot lastnik gostinskih lokalov v 15 letih Sazasu ni plačal nobenih računov. Zore pa naj bi, po trditvah anonimneža, od združenja izvajalcev IPF dobil več kot 30 tisoč evrov (ni jasno, ali je mišljeno v obdobju enega leta ali v vseh letih delovanja te organizacije). Poleg tega je v anonimki označen kot tesni sodelavec in pomočnik politike in radijskih postaj pri uničenju Sazasa. V sporočilu je pripeta tudi fotografija, kjer na fotografiji za isto mizo sedijo Jelen, Žurej in Zore.



Centa: Kot član prvega upravnega odbora Sazasa in za svoje delovanje nikdar nisem bil plačan
"Naj pojasnim svojo vlogo pri predmetni tematiki. Nisem noben čudežni rešitelj, a že v časih naše Juge me je močno motilo stanje varovanja in uveljavljanja avtorskih pravic. Še v Jugi sem ustanovil Sindikat avtorjev in izvajalcev zabavne in narodnozabavne glasbe Slovenije (današnji Sindikat glasbenikov Slovenije) z namenom, da se to področje uredi. Bil sem njegov predsednik več kot pet let, njegovo delovanje sem financiral sam. Takoj, ko se je Slovenija osamosvojila, sem začel prepričevati državne organe, da potrebujemo lasten, nov in sodoben Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah. Takrat državni organi sprejema tega zakona niso imeli med svojimi prioritetami, a sem s številnimi pritiski in močnimi argumenti v tem uspel. Takoj po sprejemu sem se lotil ustanavljanja organizacije za kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic. Ni bilo lahko, odpori so bili številni, a tudi tu mi je uspelo. Tako je prišlo do ustanovitve Združenja Sazas, ki je ustanovljen po Zakonu o društvih, zanj sem bil prvopodpisnik med ustanovitelji na sodišču ter član prvega upravnega odbora. Naj k temu pojasnim, da sem takrat imel le 28 let ter sem menil, da nisem dovolj 'velika figura', da bi bil tudi njegov predsednik, in sem tako za prevzem predsedniškega mesta predlagal drugega, starejšega in predvsem večjega avtorja kot sem sam, ki sicer niti nimam veliko avtorskih del. Moj motiv delovanja je bil predvsem ta, da me je kot človeka motilo, da avtorska pravica pri nas ni varovana na ustrezen način. Kot državljana me je bilo sram, da živim v državi, ki ne izpolnjuje osnovnih civilizacijskih norm. Ker sem v življenju imel druge cilje, sem se po prvem letu delovanja Sazas, ko smo ga uspeli postaviti na noge, iz njega umaknil, verjel sem, da je moje 'poslanstvo' s tem, da ta organizacija obstaja, da ima osnovne pogoje za delo ter imajo v njej vsi avtorji pravico odločanja, končano. Žal se je kasneje izkazalo, da temu ni tako. Naj ob koncu tega dela povzetka mojega delovanja dodam še to, da nisem za vse svoje delovanje pri Sazasu nikdar prejel nobenega denarja, nobene sejnine, kilometrine ali kakršne koli druge oblike finančnega nadomestila. In meni torej ni bilo mar za pravice glasbenikov?" je med drugim v svojem e-pismu, kot odgovor na anonimko, zapisal Urban Centa.

Razdeljeni na preplačane in nič plačane
"Sazas, s katerim so mnogi avtorji že leta nezadovoljni, se je znašel tik pred odvzemom licence, s tem dejanjem pa bo za nekaj let prekinjejo uveljavljanje avtorske pravice v Sloveniji. Menim, da je to velika katastrofa, predvsem za avtorje, dodatno pa tudi za našo državo, saj vendar Slovenija sodi v civiliziran svet. Za tak položaj je po mojem mnenju izključno krivo sedanje vodstvo. Z nizom nezakonitih dejanj je to izključilo od odločanja veliko večino avtorjev, večino denarja delilo le peščici, delovalo povsem netransparentno, ni dopuščalo nadzora nad njenim delovanjem organu, ki je zakonsko pristojen za nadzor nad njo, Ursilu. Tako se je Sazas znašel v položaju, da izgubi dovoljenje za opravljanje svoje dejavnosti. Spet sem kot državljan osramočen, spet je avtorsko varstvo v položaju popolne katastrofe. Na pozive številnih avtorjev ter zato, da organizacija, ki sem jo pomagal ustanoviti, ne propade, sem se ponovno lotil tega področja," je še navedel Centa in poudaril, da je Jurija Žureja spoznal šele letos, 12. januarja, na sestanku Lions kluba, kjer je po naključju izvedel, kaj počne v življenju in tam sta ugotovila, da imata skupno točko – Sazas oziroma problematiko avtorskih pravic, intelektualno lastnino. Centa pravi, da Žurejeva prizadevanja, da uredi področje avtorskih pravic v Sloveniji: "Glasbeniki so razdeljeni na tiste, ki od Sazasa prejemajo (pre)velika izplačila ter tiste, ki jih prejemajo premalo ali sploh nič in nimajo niti pravice vpogleda v Sazasovo poslovanje, nimajo pravice do besede (proti nekaj takim, ki so se drznili o tem spregovoriti, je Sazas sprožil disciplinske postopke ter jih nezakonito izključil, dodatno proti njim vložil celo tožbe), nimajo pravice sodelovanja na skupščini. Razdelilo jih je vodstvo Sazasa, 'naše' skupne organizacije. In povsem sem zgrožen nad tem, da se Sazas ne odziva na sodbe upravnega sodišča, ne upošteva pozivov Ursila k zakonitemu delovanju."



Jelen: Vodstvo Sazasa ne spoštuje zakonov, nisem lastnik gostinskega lokala
Na anonimko se je odzval tudi Matjaž Jelen, ki sumi, da se za anonimko skriva, ali simpatizer vodstva Sazasa ali pa celo njegov član: "Posebej bi rad poudaril, da sem si vsa mnenja oziroma trditve ustvaril po lastni vesti, popolnoma sam, kajti prisluhnil sem vodstvu Sazasa in še marsikomu, ki mu ni vseeno za trenutno stanje. Moje mišljenje pa je vsekakor potrdila razsodba vrhovnega upravnega sodišča, ki nalaga našemu društvu Sazas, da takoj odpravi vse kršitve zakona o avtorskih in sorodnih pravicah in zakona o društvih, ki jih dela že od leta 2006. Torej? Je kriv Urad RS za intelektualno lastnino (Ursil), ki zahteva odpravo nepravilnosti že vse od leta 2007, torej več kot dve leti pred nastopotom mandata direktorja Jurija Žureja, mednarodnega strokovnjaka na področju medijskega in avtorskega prava, za katerega sem ponosen, da sem lahko njegov prijatelj, in ki naju druži na panju predvsem ljubezen do slovenske avtorske glasbe in pa smučanja? Je kriva politika (Ursil spada pod ministrstvo za gospodarstvo)? Je kriv Urban Centa? Je kriv Dušan Zore? Je kriv Matjaž Jelen? ..., da vodstvo Sazasa ne spoštuje zakonov?!? In kar je najbolj tragično ... Da vodstvo Sazasa ne spoštuje večine nas avtorjev, saj so nam pred leti nezakonito odvzeli glasovalno pravico in si s tem omogočili svoje nezakonito delovanje. Izjavljam pa še, da nisem lastnik nobenega gostinskega lokala in da ne opravljam gostinske dejavnosti! Če pa koga zanima moja gostinska preteklost, mu bom z veseljem odgovoril na vsa vprašanja, čeprav to nima nobene zveze z mojim avtorskim delom."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.