Slovenija
10 ogledov

Vojna med Kresalovo in Gorenakom na Twitterju

Vinko Gorenak
1/2
Saša Despot
Minister Gorenak in Katarina Kresal sta včeraj na Twitterju razvila pravo debato o tem, kaj lahko minister počne in česa ne. Vse skupaj je povzočil intervju, ki so ga objavili v Večeru, z generalnim tožilcem, ki je dejal, da želi minister dobiti tisto, česar nima: vlogo pri odločanju o kazenskem pregonu.

V prispevku v TV Dnevniku na nacionalni televiziji, v kateri je bilo govora o preiskavi družine Janković, je notranji minister Vinko Gorenak dejal, da za komentirati ni le njihova preiskava. "Jaz poznam tudi tisto v Mariboru, pa še kako v Kopru in tako dalje. Se pa bolj veselim tistega, kar prihaja."

Njegov komentar je zmotil marsikoga. Generalni državni tožilec dr. Zvonko Fišer je v sobotnem Večeru dejal, da je "neprijetno delati v situaciji, ko ti ministrstvo za notranje zadeve gleda pod prste". Na vprašanje, kaj naj bi to pomenilo, pa je odgovoril, da je "za poseganje izvršne oblasti. Še zmeraj je popolnoma jasno, da je tožilstvo edino pristojno za kazenski pregon. A če upoštevate, da ima zdaj notranji minister pomembno vlogo pri kadrovanju v tožilstvu. Uporabi lahko svoj vpliv pri izbiri tožilskih kadrov. Tistih, ki bodo, če malo poenostavim, odločali o njegovih ovadbah."

Večerov intervju z generalim tožilcem je, kot kaže, prebrala tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, ki je v svojem tvitu izpostavila en stavek: "Minister hoče dobiti tisto, česar nima: vlogo pri odločanju o kazenskem pregonu." Dodala je, da bi bilo to v vsaki demokratično družbi razlog za alarm prve stopnje, ministru pa očitala, da "ne da minister o konkretnih preiskavah ne sme govoriti, o njih ne sme nič vedeti in se ne sme čustveno opredeljevati".

Na njeno pisanje se je takoj odzval tudi minister, ki je zapisal. "Minister lahko ve vse in nadzira vse, le usmerjati ne sme, ko to počne tožilec." S tem se seveda Kresalova ni strinjala: "Očitno se prvi tožilec s tem ne strinja."

Pogovor se je v takšnem tonu nadaljeval še nekaj časa. Stvar je prišla že tako daleč, da je Kresalova ministra vprašala, ali ji grozi.

V pogovor pa so se vključili tudi drugi tviteraši. Rudi Bregar je zapisal: "A lahko kdo preveri, ali je imel danes @drVinkoGorenak le pivski dan ali pa vse to misli resno. Vsekakor nas je lahko strah!" Vključil pa se je tudi nekdanji pravosodni minister, ki je zapisal: "@KatarinaKresal, imam občutek, da je tudi dr. Fišer obupal nad neodzivnostjo ustavnega sodišča in je uporabil še zadnje sredstvo – medije."

Ali je minister res ne sme vedeti ničesar

Na Dnevniku so za mnenje vpršali tudi dekana fakultete za varnostne vede, dr. Gorazda Meška. Na vprašanji, kakšne morajo pravzaprav biti omejitve v komunikaciji med policijo in njihovim resornim ministrom ter katere policijske informacije ne smejo najti poti do ministrovih oči in ušes, je dejal: "Pretoka informacij o preiskavah, ki temeljijo na zakonu o kazenskem postopku, v konkretnih primerih ne sme biti. V tem primeru sodelujejo policisti in tožilci. Če gre za pomembnejša vprašanja, pa seveda generalni direktor policije mora poročati ministru. A tu ne gre za preiskovanje kaznivih dejanj, ki jih ureja zakon o kazenskem postopku."

Komentarjev 14
  • drugivlak 12:32 09.oktober 2012.

    Vampirke vreščijo, ker vedo, da se dani.

  • Žurnalček 22:44 08.oktober 2012.

    On je kmet in kmetavzar , ni pa spoštovani samostojni kmetijski proizvajalec! On je tak kmet , k nima ne žvine , ne zemlje!

  • BenX 16:16 08.oktober 2012.

    a je kresalki pesekov zmanjkalo pa nima kaj za delat?