Slovenija
18 ogledov

Vojno stanje ustvarjajo

Protesti Žurnal24 main
Na Facebooku novi pozivi na shode, v parlamentu pa nujna seja o hujskaških medijih.

"Sklicevanje izrednih sej, mobilizacija veliko policistov, sirene, ki jih lahko slišimo po vsem mestu – tovrstni ukrepi prispevajo k ustvarjanju izrednih razmer, k ustvarjanju vzdušja vojne, ne pa protestniki ali medijsko poročanje," se je na demonstracije in dogajanje ob njih odzvala Brankica Petković z Mirovnega inštituta.

V petek bo namreč potekala nujna seja parlamentarnega odbora za izobraževanje. Predlagatelji seje iz SDS in NSi so prepričani, da mediji niso odločno zavrnili hujskaštva in sovražnega govora oziroma so celo odprli prostor izjavam, ki so tolerirale, razpihovale ali pomenile neposredno pozivanje k nasilju.

"Premajhni politiki"

"Če politike pri teh zadevah skrbi le nasilje, so premajhni politiki," nadaljuje Petkovićeva. Meni, da ni prav, če se nasilje obravnava kot izoliran pojav, saj spada v neki kontekst in razvoj dogodkov, ki jih je treba upoštevati in natančno obravnavati tudi v medijih.

"Demokratična družba vključuje proteste državljanov, ki se sicer lahko izjalovijo zaradi posameznikov, ki so nagnjeni k nasilju. To je seveda treba ustaviti, toda kriminalizacija legitimnega upora državljanov je škodljiva," zaključuje Petkovićeva.

Protesti so se po poročanju Dela kljub močnemu dežju v sredo nadaljevali na Jesenicah. Na Trgu Toneta Čufarja se je zbralo okoli 150 ljudi. Organizirala jih je Gorenjska vstaja, ki je tako kot policija pozvala k mirnim protestom.

Komentarjev 34
  • Oseba_ 13:58 30.november 2012.

    POLICIJA BO NORMALNA DO TEBE, ČE BOŠ TI NORMALEN !!! POLICIJA, SPOŠTUJEM TE . IN NA SHODU LAHKO TUDI CIVILIZIRANO STOJIM. VSA ČAST POLICIJI. Državljanka

  • privat 07:24 30.november 2012.

    podpiram Benx-a. policaji bi lahko naredili red že pred desetimi leti ,če bi hoteli!! ne pa še vzgajali bulmastife...

  • privat 07:22 30.november 2012.

    takrat so prevzeli oblast lopovi...in samo v parih desetletij pokradli vse!