Slovenija
25 ogledov

Vojska gre na ulice

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Protest. Zaradi kaotičnih razmer v Slovenski vojski v četrtek "okupacija" obrambnega ministrstva. Zahteve. Od potnih stroškov do odstopa načelnika generalštaba.

Polovica vojakov je nezakonito razporejenih v prehodno formacijo, ministrstvo za obrambo (Mors) ne priznava sindikata vojakov, napačno se obračunavajo potni stroški, nekatere pogodbe so nezakonite, statusi zaposlenih pa so neurejeni – to je le del težav, na katere želijo v sindikatu vojakov opozoriti z jutrišnjim protestnim shodom pred ministrstvom.

Skupno je sindikat objavil 12 sistemskih zahtev, poleg tega pa vztraja pri zamenjavi načelnika generalštaba Alojza Šteinerja. Spomnimo, sindikat je zaradi neurejenih razmer maja tudi ovadil ministrico za obrambo Ljubico Jelušič.

"Naša glavna zahteva je, da nas tretirajo kot državljane Republike Slovenije," pravi predsednik sindikata Gvido Novak. Pojasnjuje, da se v vojski namenoma ustvarja kaotično stanje, da bi čim več pripadnikov zapustilo njene vrste. Vsi, ki so razporejeni v prehodno formacijo 7005, po Novakovih besedah ne vedo niti, kdo je njihov nadrejeni. "Gre za neobstoječo enoto, ki sploh nima materialnega dela in ni sestavni del nadrejene enote ter je kot takšna nezakonita," dodaja Novak. V to formacijo naj bi po naših informacijah v zadnjem času razporedili tudi več sto podčastnikov, ki niso dobili dovoljenja za opravljanje dela po višji stopnji tajnosti.

V skladu s "procesno konsolidacijo", ki poteka v Slovenski vojski, se je namreč na večini delovnih mest, ki jih zasedajo podčastniki, stopnja tajnosti dvignila z zaupne na tajno. Številni zaposleni dovoljenj za stopnjo tajno niso dobili, med razlogi za zavrnitev pa so prevelika zadolženost ali denimo prekrški, ki jih storijo zunaj delovnega časa. Po drugi strani pa se pri dozdajšnjem delu praktično nikoli niso srečevali s tajnimi dokumenti.

Ministrstvo se ne da

Na Morsu, kjer sicer trdijo, da s protestnim shodom niso bili uradno seznanjeni, pravijo, da je dovoljenje za dostop do tajnih podatkov kot eden od pogojev uvedeno z zakonom o tajnih podatkih. Dodajajo, da formacije 7005 ne nameravajo ukiniti, ker jo potrebujejo za "začasno postavitev tistih pripadnikov Slovenske vojske, ki so na usposabljanju za dosego kompetenc, ki jih potrebujejo za uvrstitev v ustrezno formacijo".

Kar zadeva zahtevo po zamenjavi načelnika generalštaba, pa menijo, "da sindikati ne morejo diktirati kadrovske politike vlade".

Od 20 do tisoč

Ali je shod kakorkoli politično motiviran? "Če kdo na to gleda tako, je to njegov problem. Za nas je to obletnica, odkar Mors z nami ne komunicira," odgovarja Novak. Za protestni shod naj bi imeli vsa dovoljenja, kar se tiče udeležbe, pa Novak pravi, "da se ljudje bojijo". "Lahko, da nas bo od 20 do 30, lahko pa od 500 do tisoč," dodaja.

Jelušičeva za svoje

Kot pravi naš vir z Morsa, je večina zahtev sindikatov sicer utemeljenih, vendar z izjemo potnih stroškov tu ne gre za "kaprice ministrice", temveč je večina težav v sistemu plač v javnem sektorju. Tudi drugi viri blizu vlade potrjujejo, da se je Jelušičeva krčevito upirala zmanjševanju števila zaposlenih, zmanjšanje sredstev za obrambo pa se nekje mora poznati, "zato je nezadovoljstvo pričakovano".

Komentarjev 5
  • privat 09:38 24.november 2011.

    kaka politika taka vojska!! V Sloveniji je potrebno narediti generalko..pa ne samo v vojski!

  • 12321 20:22 16.november 2011.

    Stanje v vojski bi že skoraj lahko primerjali z Vegradom. Medtem ko si na vrhu delijo ogromne zneske in dodatke za vsako malenkost, delajo mnogi za komaj kaj več od minimalne plače. Tudi čez 300 ur mesečno, pa nadure nikoli plačane.

  • 1111 09:38 16.november 2011.

    ...to mi imenujemo vojska??? ...to je banda pokvarjena, kjer si talajo velike vsote denarja...Ivan že ve, zato ima zmerom lonček zraun!