Slovenija
93 ogledov

Vojska kupuje nova vozila in trote

oklepniki Saša Despot
Ministrstvo za obrambo bo kupilo 272 novih vozil in komplete robotskih letalnikov -trotov.

Ministrstvo za obrambo je  objavilo javno naročilo za nakup 272 vozil različnih vrst za potrebe ministrstva.

Na ministrstvu so pripravili analizo voznega parka, ocenili so, da je mogoče s finančnimi sredstvi, namenjenimi za uporabo in vzdrževanje vozil, ravnati bolj ekonomično in gospodarno, zato so sprejeli strategijo obnove voznega parka. .

Tako predvidevajo, da bo pomemben delež sredstev za nakup novih vozil zagotovljen že iz bistvenega prihranka pri stroških vzdrževanja in popravil, manjše porabe goriva ter zmanjšanja stroškov tehničnega pregleda vozil. Dodatna sredstva pa bodo med drugim zagotovili s prodajo starih odpisanih vozil ter drugega premičnega in nepremičnega premoženja.

Postopna obnova voznega parka

Zaradi pomanjkanja sredstev voznega parka sicer ne bodo nadomestili v celoti, zato bodo zmanjšali število vozil v operativni uporabi. Se pa s tem nakupom po njihovih navedbah začenja proces postopne obnove vojaških terenskih, kombiniranih in drugih vozil za splošne namene za potrebe Slovenske vojske in upravnega dela ministrstva.

Tako nameravajo vozni park prenoviti s 180 osebnimi vozili spodnjega srednjega razreda, 12 osebnimi vozili zgornjega srednjega razreda, 25 manjšimi in 15 srednjimi kombiniranimi vozili ter 40 vojaškimi terenskimi vozili.

Na javno naročilo se ponudniki lahko prijavijo do 13. marca, zaradi zagotovitve ustreznih pogajalskih izhodišč pa na ministrstvu ne izdajajo višine sredstev, namenjenih nakupu vozil. Javno odpiranje ponudb bo 16. marca.

Kupujejo tudi komplete brezpilotnih letal

Še v tem letu pa ministrstvo načrtuje tudi izvedbo postopka javnega naročila in sklenitev pogodbe z najugodnejšim ponudnikom za dobavo kompletov brezpilotnih letal razreda mini. Izgradnja zmogljivosti je načrtovana v veljavnem srednjeročnem obrambnem programu in sledi ciljem sil zavezništva.

Cena enega kompleta brezpilotnih letal, ki vsebuje tri letala z vso pripadajočo opremo, rezervnimi deli in usposabljanjem operaterjev, je okoli 400.000 evrov, so pojasnili na ministrstvu. Sredstva nameravajo zagotoviti v okviru finančnega načrta Slovenske vojske za leti 2016 in 2017.

Uporabna tudi med ujmami

Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni, in sicer z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Prav tako pa bodo letala v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, saj bodo ob naravnih ujmah ali pri iskanju pogrešanih omogočala pregled nad manj dostopnimi predeli.

Na ministrstvu so posebej poudarili, da bo mogoče to opremo uporabiti tudi v sistemu zaščite in reševanja. Velika prednost brezpilotnih letal je, da na njih ni posadke, zato se nevarnostim v okolju ne izpostavlja človeška posadka. Med bistvenimi prednostmi so na ministrstvu izpostavili nizke stroške usposabljanja in vzdrževanja.

Komentarjev 5
  • Papaja Popi 17:22 03.februar 2015.

    Troti kupujejo trote.

  • Pepi 15:58 03.februar 2015.

    Men pa tole ne da mira,220 osebnih vozil??????????,kaj ima vsak zaposleni svoj avto??????vojsko pa na 40 tovornjakov pa gremo,al kako majo zdej to urejen

  • dragec 13:23 03.februar 2015.

    Za plače in nadure,dežurstva.....ni denarja,za drugo pa ?????