Slovenija
73 ogledov

Vojska: odpustiti ga nismo mogli

"Vojakinja se je v torek poškodovala s strelnim orožjem in kljub hitri medicinsk Žurnal24 main
Kaj v Slovenski vojski počnejo dobro plačani psihologi, sociologi in drugi kvazi strokovnjaki, se sprašujejo v sindikatu ministrstva za obrambo.

"Tragične posledice petkovega incidenta v Litiji bodo najbrž pobuda za spremembo zakonodaje glede odpuščanja javnih uslužbencev,"  je pred sejo vlade dejal minister za obrambo v odhodu Roman Jakič.

Dušan Petrovič je danes zapustil ljubljanski UKC in ostaja v pridržanju

V slovenski vojski so Petroviča zaposlili leta 2009, opravil je vse teste, tudi psihološkega. "Petrovčič je poveljnika pred dvema letoma obvestil, da je bil obsojen za kaznivo dejanje, vendar sodba še ni bila pravnomočna. Zato to, kot je dejal, tudi ni mogel biti razlog za odpoved delovnega razmerja. Slednje vojaku sicer preneha, če je pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev zapora," je danes pojasnil Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske.

Za psihološko službo v SV se ni odločil

Petrovčič je med leti  2009 in 2012 opravljal delo namerilca, ker pa je poveljniku tožil zaradi zdravstvenih težav in zaprosil za premestitev, je bil premeščen na lažje delovno mesto, to je mesto vojaka prijavničarja. Poveljnik ga je tudi usmerjal na psihološko službo SV, vendar se zanjo ni odločil, je povedal Simon Korez. Je pa na predlog poveljnika po Korezovih besedah julija 2012 obiskal osebnega zdravnika.

Julija 2012 je poveljnik po navedbah Koreza na zdravniško vojaško enoto podal zahtevo za oceno, ali je Petrovčič še sposoben za opravljanje vojaške službe, ta pa je ugotovila, da mora Petrovčiča obravnavati zdravniška komisija Morsa. Ta je ocenila, da Petrovčič ni sposoben za opravljanje dela z orožjem.

Zato so nadrejeni Petrovčiču onemogočili dostop do orožja in mu omogočili delo, primerno zdravstvenih omejitvam, je pojasnil Korez. Aprila 2014 so od Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje prejeli tudi odločbo, s katero mu je zavod priznal invalidnost tretje kategorije.

Očitki so neutemeljeni

Očitki, da bi morali Petrovčiča odpustiti in mu onemogočiti delo, so po mnenju Koreza neutemeljeni. Želimo biti družbeno odgovorna organizacija in omogočiti nadaljevanje dela tudi tistim, ki imajo omejitve pri delu, je dejal. Tudi sicer jim, kot je dejal, zakonodaja ne omogoča, da bi odpustili zaposlene, ki imajo status invalida tretje kategorije.

Kaj počnejo psihologi?

"Zgroženi smo ob dejstvu, da je storilec na blogu, ki je datiran na 9.marec 2013, v svojem opisu jasno izkazoval svoje duševno stanje in klic po pomoči. Pri tem se nam opravičeno zastavlja vprašanje, kaj v SV počnejo dobro plačani psihologi, sociologi in drugi kvazi strokovnjaki? Le-ti se v strukturi SV nahajajo v elegantno zapakiranem paketu pod oznako celostna skrb za pripadnike in se ob takšnih in podobnih dogodkih le dodatno množijo,"  pa ogorčeni v Sindikatu ministrstva za obrambo. 

Sindikat: odpustili bi ga lahko

Sindikat SMO se ne strinja z delom izjave, kjer se tiskovni predstavnik SV v medijih izgovarja, da " predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav", saj se delujoči sindikati na obrambnem področju dnevno srečujejo z neenako obravnavo pripadnikov SV pri tovrstnih odločitvah delodajalca, pravijo v sporočilu. .

"Poudarjamo, da je izrecno določeno, da je ministrstvo pristojno za obrambo tisto, ki lahko enostransko odpove pogodbo o zaposlitvi vojaški osebi. Torej: ministrstvo lahko pripadniku stalne sestave enostransko odpove pogodbo o zaposlitvi v primeru, če preneha izpolnjevati posebne pogoje, kjer je med drugim določeno, da kdor želi poklicno opravljati vojaško službo, mora poleg pogoja, določenega v prejšnjem odstavku, izpolnjevati še naslednji pogoj:  da je telesno in duševno sposoben za poklicno opravljanje vojaške službe;" še poudarjajo v sindikatu.

Komentarjev 3