Slovenija
49 ogledov

Vojska začela odstranjevati žico

žica I.V.
V občinah Metlika in Črnomelj je vojska na območjih, kjer je voda odtekla, začela odstranjevati žico, ki jo je poplavila Kolpa. "Vreme nas je nekoliko presenetilo," pravijo na notranjem ministrstvu.

"Vojska je na terenu in je na območjih, kjer je tok najmočnejši, začela odstranjevati žico," so potrdili na notranjem ministrstvu. Žico naj bi zaenkrat odstranjevali na območju občin Metlika in Črnomelj. "Žico danes ostranjujejo v krajih Griblje in Dragatuš ter pri menjnem prehodu Vinice, načrtovan je tudi umik žice v Damlju. Ko upade voda bodo začeli žico odstranjevati tudi na širšem območju," razlaga županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič.

V Metliki vojska čaka, da se voda umakne

"Pri nas voda še narašča in bo predvodoma naraščala do popoldneva, takrat pa pričakujemo, da bo prišla vojska in žico začela odstranjevati," je povedal župan Metlike Darko Zevnik. V metliški občini so žico na nekaterih območjih odstranili že preden je reka narasla, župan pa pravi, da bi "najraje videl, da žice sploh ni."

"Vreme nas je presenetilo"

"Na območjih, kjer je tok najmočnejši, bomo postavili panelne ograje, včeraj smo imeli skupni sestanek z ministrstvom za okolje in prostor ter Arsom. Upoštevali bomo njihove nasvete," pravijo na notranjem ministrstvu, kjer dodajajo, "da jih je vreme in taljenje snega nekoliko prehitelo in da so menili, da se bo to začelo dogajati šele marca." Ponoči je Kolpa narasla na skoraj pet metrov vodostaja, zjutraj pa padla na 3,5 metra. Tako je videti žica po tem, ko se je voda umaknila:

 

Moje sporočilo Cmerarju in njegovim lažnivim kljukcem.

Posted by Kostevski Puntar on Tuesday, January 12, 2016

Panelna ograja bo manj nevarna

"Da bo Kolpa narasla in da lahko pride do naravne katastrofe, smo opozarjali ves čas, vendar je morala očitno Krka poplaviti, da se je videlo, kakšne so lahko posledice," pravi županja. Na nekaterih območjih bodo na mestu, kjer je bila žica z rezili, zdaj postavili panelno ograjo. "Ocena je, da bo ta ograja manj nevarna, če jo bo reka potegnila v strugo," pravi Čemas Stjepanovičeva..

"Iz struge je ne bomo odstranili več let"

Reka Kolpa je tako v zadnjih dnevih na nekaterih območjih poplavila žico, v katero se je nato zapletlo vejevje in listje. Domačini so si oddahnili, ker reka žice ni odnesla v strugo. "Reka Kolpa naraste tudi za pet metrov, vejevje in debla se bodo takrat zapletla v to žico in jo potegnila v strugo. Si predstavljate, da ste kopalec, kaj se vam lahko zgodi, če se v reki zapletete v tako žico z rezili?" se sprašuje Nataša Letig Žagar  iz Turistično-športnega društva Kostel. Opozarja, da žica lahko zajezi strugo in povzroči še večje polave ter da se lahko zaplete v vejevje, skalovje, sosednji breg. "Več let je ne bomo mogli odstraniti iz struge."

Pozivi, da žico odstranijo

Podpredsednik Ribiške družine Črnomelj Bojan Levai je opozoril, da se bo z dvigom vodne gladine v žičnih ovirah nabrala vsa nesnaga (npr. smeti, odpadlo listje), ki je bila do sedaj v rečni strugi. Poleg tega obstaja velika nevarnost, da se bodo v žico ujele ribe in se poškodovale. Ograja je že prej motila normalen pretok rib, saj je bila na nekaterih delih postavljena v vodo.

Ob tem se je med nasprotniki žične ograje ob meji znova pojavil poziv k njeni takojšnji odstranitvi. Podpisniki poziva med drugim pojasnjujejo, da je takšno ograjevanje nedopustno, ker gre za grobo kratenje temeljnih, z ustavo varovanih človekovih pravic do svobode gibanja, neomejenosti lastninske pravice in uživanja vodnega javnega dobra in ker gre za nesorazmeren ukrep, saj takšna ograja ne more preprečiti prehajanja beguncev čez mejo.

 

Komentarjev 5
  • s.i.k. 15:34 12.januar 2016.

    .pa : vreme Presenetilo.../ enim, očitno, manjkajo vaje nnnp..al kaj so že , nekoČ , bile

  • s.i.k. 15:31 12.januar 2016.

    .hihi.. tale Ograjica...še voda ji je kos...kaj šele ene same klešče../ zdaj pa hitro postavit novo. ajej...

  • dragec 15:12 12.januar 2016.

    Idi in jo nastavi ti, kretenu janševski