Slovenija
130 ogledov

Vojska zamudila rok

Protest vojakov Saša Despot
Primer uslužbenca vojske Jereb Skrta. Inšpektorat mu pritrjuje: velja vojaška in ne delovna zakonodaja.

Odpoved. Ministrstvo za obrambo bi se moralo v primeru nepodaljšanja pogodbe sindikalnemu pravniku v vojski Črtu Jerebu Skrtu sklicevati na zakon o službi v Slovenski vojski in ne na zakon o delovnih razmerjih (ZDR). Tako so nam pojasnili na inšpektoratu za delo, kjer so sicer prejšnji teden dobili tudi prijavo v zvezi s primerom.

120 ali 30 dni?

Ministrstvo za obrambo namreč Jereba Skrta o tem, da mu pogodbe o zaposlitvi ne bo podaljšalo, ni obvestilo pravočasno v 120 dneh pred iztekom pogodbe, kot to veleva zakon o službi v Slovenski vojski, pač pa so upoštevali najmanj 30-dnevni rok, ki ga narekuje ZDR.

Stodvajsetdnevni rok je tisti, v katerem te morajo obvestiti, da se pripraviš na novo službo. Tega roka niso ulovili,” trdi Jereb Skrt. Če ministrstvo namreč obvestila o prenehanju delovnega razmerja ne pošlje pravočasno, se po zakonu o službi v Slovenski vojski obstoječa pogodba zaposlenemu avtomatično podaljša za isto časovno obdobje.

“Ni prihajal v službo!”

Da so zamudili rok za obvestilo o nepodaljšanju pogodbe, je za Žurnal24 priznal tudi tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez. Vendar Korez poudarja, da “tudi če bi Jereb Skrt v 120 dneh dobil obvestilo, da mu bomo podaljšali pogodbo, bi v teh 120 dneh počel, kar je počel, mi pa z njim ne bi podaljšali pogodbe”. Vojska Jerebu Skrtu namreč očita, da ni prihajal v službo. “Neprihajanje v službo ne more biti opravičilo, da Jereb Skrt tega obvestila v 120-dnevnem roku ni dobil,” je prepričan Korez.

Spor zaradi dopusta

Ozadje. Jereb Skrt je bil nekajkrat odsoten z dela zaradi sindikalnih aktivnosti, ki mu jih je vojska sicer odobrila. Jabolko spora pa je bilo, da Jereb Skrt za to ni želel dati svojega dopusta, kar je od njega zahtevala vojska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.