Slovenija
439 ogledov

Vojska zaradi beguncev kupila nove lisice, policija pa ne

vojska dobova M. K.
Vojska je begunsko krizo izkoristila, da je kupila nove lisice za vklepanje.

Vojska je kupila za 25 tisoč evrov lisic za vklepanje, med drugim tudi lisice za roke in noge, ki jih najbrž poznate iz ameriških filmov. Za ene so plačali neverjetnih 754 evrov. 

Pri oddaji razpisa so se izognili predhodni objavi javnega naročila in naročilo oddali kar neposredno s pogajanji, saj "zaradi begunske krize … ni bilo mogoče spoštovati niti skrajšanih rokov, ki so predpisani za postopek s pogajanji po predhodni objavi". Mimogrede, skrajšani rok, ki ga nikakor ni bilo mogoče spoštovati, je deset dni, oddaja naročila brez predhodne objave pa je trajala več kot deset dni. Razpisna dokumentacija je bila namreč pripravljena že 3. novembra, posel pa je bil oddan 16. Naročilo so sicer oddali že 16. novembra, obvestilo o oddaji pa so objavili prejšnji teden. 

Begunci so izginili iz pojasnil 

A očitno je bila begunska kriza samo priročen izgovor, da se izogne predpisom, saj v pojasnilih, zakaj so potrebovali lisice, beguncev zdaj niti ne omenjajo. 

Lisice | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Na vprašanje, kdo je pripravil oceno, koliko lisic bo potrebnih zaradi begunske krize, so namreč odgovorili takole: "Količina različne opreme, s katero je zaradi iztrošenosti stare treba opremiti pooblaščene uradne osebe v vojaški policiji, je naročena na podlagi števila pripadnikov s pooblastili. Poudarjamo, da so pooblaščene uradne osebe v vojaški policiji opremljene z različnimi sredstvi, ki so zaradi starosti že iztrošena ali ne ustrezajo več standardom. Nakup nove opreme je posledica tega."

Vojaki beguncev sploh še ne smejo vklepati

Vojaki doslej še niso vklenili nobenega begunca oziroma migranta, saj za zdaj le pomagajo policiji pri varovanju državne meje, aktivnosti s policijskimi pooblastili pa še niso izvajali. Spremenjeni zakon o obrambi namreč le dopušča možnost, da jih vojska dobi, o tem pa mora na predlog vlade najprej z dvotretjinsko večino odločiti državni zbor. Prisilna sredstva pa lahko zdaj vojaška policija uporablja le na vojaškem območju oziroma le za vojaške osebe. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Policija je dokupila poceni plastične zatege, ne pa dragih lisic

"Policija je zoper migrante oziroma begunce uporabila sredstva za vklepanje le v par posamičnih primerih," pravijo na policiji, kjer ima lisice v osebni zadolžitvi vsak policist. Večina ima kombinirane lisice znamke Hiatt, pri katerih sta obroča lisic med seboj povezana s togo plastiko, ki se lahko s ključem zloži.

Medtem ko se je vojska zaradi begunske krize založila z novimi lisicami, policija, ki opravlja levji delež dela, dodatnih lisic ni naročila. Je pa naročila plastične zatege, ki jih sicer redno nabavljajo kot potrošnji material. "Ta sredstva policisti uporabljajo zlasti kadar morajo poleg svojih lisic uporabiti še dodatna sredstva - ko vklepajo ali vežejo večje število oseb," so pojasnili na policiji. Torej idealna in poceni rešitev za morebitne izgrede med begunci, do katerih sicer doslej še ni prišlo. 

Za isti denar bi lahko vklenili več kot 23 tisoč beguncev

V zadnji dobavi je kos plastične zatege stal 1,07 evra, so nam povedali na policiji. Če bi vojska imela pooblastila za vklepanje beguncev, bi jih lahko za denar, ki so ga namenili za lisice, vklenili več kot 23 tisoč beguncev. Res pa so plastične zatege za enkratno uporabo. 

Policija ima v uporabi tudi sredstva za vklepanje rok in nog, imajo pa jih enote, ki imajo prostore za pridržanje. Uporabijo jih, kadar morajo privesti "nevarne in agresivne osebe z javnim prevoznim sredstvom, ko morajo v prostoru za pridržanje preprečiti samopoškodovanje agresivni osebi in v podobnih primerih". Če teh lisic nimajo pri roki, pa noge vklenejo z večjimi lisicami, ki jih namestijo na gležnje. 

Le deset odstotkov ceneje kot na spletu

Ministrstvo za obrambo je za Slovensko vojsko kupilo 250 kompletov kovinskih lisic model TCH 850 ter osem kompletov plastičnih sredstev za vezanje in vklenitev rok in nog model SLMP 1. Vsak kos lisic je stal 75 evrov, lisice za roke in noge pa 756 evrov. Posel je dobilo podjetje Group 22, ki je bilo edini ponudnik. 

Lisice | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si

Prav veliko popusta za nakup si vojska ni izpogajala, saj so enake lisice na angleški spletni strani na voljo za 84 evrov na kos, kar pomeni, da je vojska pri nakupu 250 kompletov dobila le deset odstotkov popusta. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • MARJANO-LAH 18:30 20.januar 2016.

    dragec - si zelo blizu resnice, kajti SMO v VP odločili, da rabimo takšne lisice za naše vladajoče, ker zatege niso dobre, saj imajo, kot podgane močne zobe in jih lahko pregriznejo, te jeklene pa ne bodo.

  • Ferluci 20:20 19.januar 2016.

    Nič posebnega, dobavitelj je samo izkoristil priliko in pristavil svoj piskrček.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:50 19.januar 2016.

    Vsak izgovor je dober da kak njihov strankarski kolega zasluž nepotrebne procente vmesnega člena.