Slovenija
20 ogledov

"Voli Zokija, sicer ti bo Janša vzel državljanstvo"

Zapis na strani SDS Žurnal24 main
Na spletni strani SDS se je pojavila analiza volilnega telesa Zorana Jankovića, ki ugotavlja, da so ga volili "novi državljani" "s tujim naglasom" in v "trenirkah". Informacijska pooblaščenka že napovedala ovadbo zaradi sovražnega govora, varuhinja človekovih pravic želi dokaze avtorja. SDS se je od zapisa distancirala, čeprav je Janša že v četrtek na televiziji govoril zelo podobno, kot piše v pismu. Pozitivna Slovenija: Kar dela SDS, je pomilovanja vredno.

Zapis, pod katerega se je podpisal Tomaž Majer, se je na spletni strani stranke SDS pojavil v petek v rubriki Kolumne. Zapis "analizira" strukturo Jankovićevih volivcev "z vidika novih državljanov", saj je takšna analiza pomembna za "matematično in logično razumevanje rezultata". Pozitivna Slovenija je na volitvah dobila dobrih 300 tisoč glasov, pri čemer naj bi jih slabih 200 tisoč prispevali "novi državljani". Jankovićev domet naj bi sicer pri njih segal vse do številke 350 tisoč "upoštevaje mešane zakone". Preostalih sto tisoč glasov pa naj bi Janković dobil od "Slovencev, ki so se po ukazu Milana Kučana in Janeza Stanovnika disciplinirano kot prava vojska prelili iz LDS in Zaresa ter deloma iz SD-ja k novemu vodji levice."

Kdo so "novi državljani"?

Kot je zapisano, so to priseljenci iz nekdanjih jugoslovanskih republik, ki so si uredili državljanstvo in s tem volilno pravico."Glede na visoko rodnost v tej populaciji je številka do leta 2011 narasla na 220 tisoč," ocenjuje avtor. K "novim državljanom" naj bi spadali tudi izbrisani, ki jim je "Kresalova podelila stalno bivališče za nazaj", upoštevati pa je treba tudi "mešane zakone".

Obiski, klici in denar

Pisec ocenjuje, da je Janković uspeh dosegel z vojaško mobilizacijo, katere slogan je bil "Voli Zokija, ima številko to in to, sicer ti bo Janša vzel državljanstvo". Jankovićevi ljudje naj bi v okoljih, "kjer živijo priseljenci", obiskovali ljudi in jim naročali, naj volijo za ljubljanskega župana. Avtorjevemu znancu naj bi celo ponudili 50 evrov, če bo šel glasovat za Jankovića.

Pristop naj bi temeljil na širjenju strahu pred visoko zmago desnice in odvzemom državljanstva. "V javnih podjetjih je zalegla tudi grožnja z izgubo zaposlitve, češ da bodo ob varčevalnih ukrepih desnice 'južnjaki' najprej na vrsti," piše.

V Jankovićevemu štabu naj bi celo razpolagali s kopijami volilnih imenikov in seznami iz uradnih evidenc prebivalstva.

Krive tudi javnomnenjske anekte

Svoj delež pri izvolitvi Jankovića naj bi odigrala tudi manipulacija z javnomnenjskimi raziskavami, ki so najprej zmago namenile Jankoviću, nato Virantu, na koncu pa Janši. Ankete so tako "podcenile Jankovićevo volilno telo oziroma ga niso zajele". "Novi državljani namreč skoraj nimajo telefonskih številk v imeniku, zato jih računalniški vzorec za klicanje ne more zajeti."

"Slovenija bo tako zaradi velike radodarnosti z državljanstvi in nedokončane razgradnje starih omrežij ob 20. obletnici državnosti in samostojnega življenja dobila za predsednika vlade Srba in socialističnega tajkuna v eni osebi," še lahko preberemo na koncu zapisa.

Pirc Musarjeva v akcijo, Čebašek Travnik želi dokaze

Zapis je naletel na buren odziv na socialnem omrežju twitter. Nanj se je med drugim odzvala tudi informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je sprva SDS pozvala, naj ji, v kolikor držijo trditve o zlorabi volilnih imenkov, takoj podajo prijavo in navedejo priče, ki to lahko potrdijo. Okoli 16. ure pa je znova ščebetnila in zapisala, da bo ovadbo zaradi sovražnega govora podala v vsakem primeru. "Mimogrede, ovadbo zaradi sovražnega govora sem podala tudi, ko je Mladina primerjala Grimsa z Goebelsom. Edina v državi," je še dodala pooblaščenka.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik v prvem odzivu na Majerjev zapis ugotavlja, da vsebuje "nekaj elementov sovražnega govora, ki pa ni usmerjen le proti eni skupini prebivalstva, temveč proti vsem volivcem, ki niso volili ene izmed desnih strank." Varuhinja nadaljuje: "Je pa v tem besedilu nekaj navedb, ki bi jih avtor moral dokazati oziroma prijaviti pristojnim organom." Po njenem mnenju gre v primeru resničnosti groženj glede izbire kandidata za resen sum kaznivega dejanja kršitve proste odločitve volilcev. Majerja varuhinja poziva, naj poda dokaze. "Govorjenje o tem na splošni in brez dokazov pa je bolj podobno javnemu spodbujanju in razpihovanju sovraštva, razdora in nestrpnosti, ... ki je prepovedano."

Pozitivna Slovenija: Pomilovanja vredno

Za odziv smo prosili tudi Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića. Niso se javili, so pa na Twitterju zapisali: "Pozitivna slovenija naj ostane to kar je nam volilcem obljubila :) Kar dela SDS pa je pomilovanja vredno, ne delajo za dobro ljudi." Vidni član stranke Jani Möderndorfer pa je za STA izrazil mnenje, da "nekateri v Sloveniji še ne vedo, da so se volitve že zdavnaj končale."

Niti v SDS se ne strinjajo

Na svojem blogu se je od zapisov na spletni strani distanciral tudi vidni član SDS-a Žiga Turk, prav tako se z vsem zapisanim ne strinja niti Vinko Gorenak, poslanec SDS, ki pravi, da Majerja osebno ne pozna. "Če bi za predsednika Avstrije kandidiral koroški Slovenec, bi bilo prav tako normalno in pričakovano, da bi ga večinsko volili koroški Slovenci. Nepotreben zapis torej."

Katarina Kresal (LDS) prek Twitterja pa: "Ne le leteči sloni, zdaj so se SDS prikazali še volivci v trenirkah in jim ukradli zmago na volitvah."

Darko Štrajn iz Liberalne akademije: "Janez Janša znova dokazal, zakaj so bili državljani modri, ko so glasovali proti njemu."

Komentarjev 76
  • fred 19:31 18.december 2011.

    glede tega da slovenci hlapci vedno smo bili se ne čuditi rezultatom.sskočija srbska vlekla bo pa na zravje.ssbog

  • Trsten 17:49 13.december 2011.

    Pojdite gledat kaj je napisal Kladuški župan.

  • paraglider 12:58 13.december 2011.

    Če smo čist odkriti!!!!!! volilne komisije po sloveniji so povedale same,,, da je prišlo na volitve več kot 70% bivših jugo volit prav zaradi jankoviča,,to je samo dokaz koga je še več v sloveniji,,,prav slovencev zmeraj manj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!