Slovenija
25 ogledov

Volilci ga hočejo v parlamentu

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
315 volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje je na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zaradi po njihovem mnenju protiustavnega odvzema poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši.

Skupina 315 volivcev iz tretjega okraja četrte volilne enote Grosuplje je na ustavno sodišče vložila ustavno pritožbo zaradi po njihovem mnenju protiustavnega odvzema poslanskega mandata predsedniku SDS Janezu Janši, poroča spletna Demokracija.

Ustavno pritožbo so grosupeljski volivci vložili zaradi posega v aktivno volilno pravico, ki jo opredeljuje 43. člen ustave, in v pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev preko neposredno izvoljenih predstavnikov, ki je določena v 44. členu ustave, piše omenjeni spletni medij.

"Kot, če ne bi volili"

Volivke in volivci so po mnenju pritožnikov zaradi prenehanja Janševega mandata "postavljeni v isti položaj, kot če ne bi volili". Janša je imel pravico kandidirati, saj pravnomočna obsodba ni razlog za neizvolitev, ki bi ga določal zakon, volivke in volivci pa so ga imeli v okviru aktivne volilne pravice pravico izbrati in mu nameniti dovolj podpore, da postane poslanec za polni mandat, navajajo.

Pritožniki ob tem opozarjajo, da kot volivke in volivci nimajo možnosti vložiti upravnega spora, saj niso bili stranke v postopku pri odvzemu mandata. Edino njihovo pravno sredstvo je ustavna pritožba, zato upajo, da bo ustavno sodišče "zaščitilo aktivno volilno pravico in predvsem pravico do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev preko neposredno voljenega predstavnika, saj v nasprotnem primeru te dve človekovi pravici ostaneta brez sodnega varstva".

Spletna Demokracija pa še navaja, da naj bi senat ustavnega sodišča sklep DZ o ugotovitvi prenehanja Janševega poslanskega mandata predvidoma obravnaval jutri. Janša se je na omenjeni sklep pritožil 21. oktobra.

Komentarjev 14
  • Johan Spohan 08:10 04.november 2014.

    Butastemu vedno ni lahko!

  • Lavdan 07:59 04.november 2014.

    Kateri volilci niste napisali. Jaz jim nisem kriv če so tako nori, da volijo zapornika.

  • b3180966 07:15 04.november 2014.

    In ti mešalci dreka so se včeraj sestali v hotelu Union. Da so lahko poslušali Kučanovo kruljenje so morali ves forum F21 varovati oboroženi policaji.PS- me pa prav zanima po katerem zakonu so policaji varovali sestanek zasebnega društva ...prikaži večva in kdo je to varovanje plačal?