Slovenija
1681 ogledov

Volilna udeležba do 11. ure

referendum drugi tir Saša Despot
Za veljavnost referendumskega izida mora udeležba znašati vsaj 40 odstotkov

V Sloveniji poteka ponovljeni referendum o usodi zakona za drugi tir. 

Po podatkih okrajnih volilnih komisij je do 11. ure na ponovnem glasovanju na referendumu o ZIUGDT  glasovalo 87.368 volivk in volivcev oziroma 5,10 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporožili z Državne volne komisije. Na prvotnem referendumu o ZIUGDT, dne 24. 9. 2017, je do 11. ure glasovalo 6,25 odstotka volilnih upravičencev.

 Za veljavnost referendumskega izida mora udeležba znašati vsaj 40 odstotkov

 

Čas še do 19 ure

1,71 milijona volilnih upravičencev lahko odda glas na  3015 voliščih, ki bodo odprta do 19. ure. Vsa volišča v državi so prvič dostopna invalidom. Nekatera volišča so morali zato združiti oziroma ukiniti, kar pomeni, da bo moralo dobrih 26.000 volivcev glas oddati drugje kot doslej. 

Najvišja volilna udeležba je bila v 2. volilni enoti - Postojna (6,08), najnižja pa v 7. volilni enoti - Maribor (4,46).

Glasovanje o zakonu

Volivci morajo na volišče prinesti osebni dokument, po možnosti pa tudi obvestilo o volišču in dnevu glasovanja, ki so ga prejeli na dom. Volili bodo lahko tudi, če vabila ne bodo imeli pri sebi, in sicer na podlagi vpisa v volilni imenik.

vlak Slovenija Pet stvari o drugem tiru, ki jih morate vedeti pred referendumom

Referendumsko glasovanje se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 8. maja 2017?" Volivci svojo voljo izrazijo tako, da obkrožijo za ali proti. Da bi zakon padel, mu mora nasprotovati več kot petina vseh volilnih upravičencev, torej okoli 340.000 volivcev.

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:32 13.maj 2018.

    Generacija ki prihaja se ne zaveda resnosti odločitev na referendumih in volitvah ! Kot ,da se to njih ne tiče . Kaj pa ko bodo zapustili mamino krilo ?