Slovenija
25 ogledov

Volilni listič Janši v prid

Nova anketa Valicona. V vodstvu Janša. Ob soočenju volivcev z volilnim lističem prav tako Janša pridobi največ.

Valicon je izvedel anketo, v kateri so anketirane "soočili" z volilnim lističem. Rezultati kažejo, da bo imelo v nedeljo volilni listič največji ugoden vpliv na rezultat SDS in Pozitivne Slovenije, "ki bi skupaj prevzeli več kot polovico tistih volivcev, ki se bodo premislili ob soočenju z volilnim lističem". Najbolj pa bo učinek volilnega lističa ogrozil DeSUS in SLS.

Janša in Janković daleč spredaj

Po zadnji anketi Valicona ima SDS Janeza Janše 32,2-odstotno podporo.  Zaradi učinka volilnega lističa bi lahko pridobila 1,7 odstotne točke podpore.

Sledi Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića z 19,6 odstotka glasov, ob soočenju z volilnim lističem pa bi prepričali še dodatno odstotno točko volivcev.

Sledijo SD (1,5 odstotka), Državljanska lista Gregorja Viranta (7,1 odstotka), NSi (6,1 odstotka), DeSUS (5,8 odstotka), SLS (5,7 odstotka), SNS (tri odstotke), LDS (2,6 odstotka), TRS (1,3 odstotka) in Zares (en odstotek), vse ostale stranke pa so dobile manj kot en odstotek podpore.

"Učinek volilnega lističa najbolj ogroža stranki Desus in SLS, obe bi lahko izgubili skoraj dve odstotni točki, kar ob njunem siceršnjem rezultatu predstavlja skoraj tretjino volivcev, ki danes še trdijo, da bodo volili eno od teh dveh strank," pojasnjujejo na Valiconu. Negativen bi bil učinek tudi za Državljansko listo Gregorja Viranta.

Lahko jih prepričajo še na volišču

S spletno anketo je Valicon ugotavljal, kaj se zgodi s posameznim glasom po tem, ko anketiranec najprej odgovori na standardno vprašanje (katero stranko bi volili), nato pa ga soočijo z listo strank z imeni in priimki kandidatov, ki je identična listi, ki jo bo dobil na svojem volišču.

"Na ta način dobimo korigirano volilno napoved, pri kateri je najbolj zanimiv podatek predvsem to, katere stranke dobijo in katere izgubijo glasove po tem, ko se anketiranec sooči s poimenskim seznamom za njegov volilni okraj," poudarjajo na Valiconu.

Komentarjev 3
  • vidralas 10:23 06.april 2014.

    Zaradi takšnih omejencev, ki ne znate razmišljati logično, smo v 3,14zdi. Hvala bogu, da je iz dneva v dan manj zaslepljencev in da bodo naslednje volitve pospravile kučaniste in njene štancane stranke iz javnega življenja.

  • Dixon 09:03 02.december 2011.

    Ojoj kakšna katastrofa....imamo odlične bodoče mandatarje....Zoki ne zna niti slovensko govoriti (mehki l, mešanje besednega vrstnega reda, sem prepričan, da ne bi opravil maturitetnega testa iz slovenščine, afere.....), Janša vpleten vse največje afere in njegova vlada ponavadi zapravi največ denarja ...prikaži več in se zadolži do groba, Virant neizkušen, premlad...Sloveniji se zares obeta lepa prihodnost!

  • Stolp 20:20 01.december 2011.

    A bi lahko ta 'učinek volilnega lističa' malo bolj podrobno pojasnili? V čem je fora?