Slovenija
17 ogledov

Volilni predlogi bodo tajni

"Celo želimo si, da bi bilo čim več organiziranih skupin, ki bi predlagale svoje Žurnal24 main
Vzajemna. Kdo stoji za kandidati za skupščino, "bo stvar raziskovalnega novinarstva".

Volitve. Do 5. maja na Vzajemni zbirajo predloge zavarovancev za kandidate za člane nove skupščine. Predloge zbirajo izključno na posebnih obrazcih, ki so skupaj z navodili za volitve objavljeni na spletni strani Vzajemne.

Prvi mož zavarovalnice Dušan Kidrič je sicer vse zavarovance pozval, naj se v čim večjem številu udeležijo tako kandidacijskega postopka kot volitev. A povprečen zavarovanec ima malo možnosti, da pride v skupščino. Na glasovnico se bo v vsakega od petih starostnih razredov uvrstilo 54 kandidatov, ki bodo že v kandidacijskem postopku zbrali največ glasov podpore. Ker vsak predlagatelj lahko predlaga največ 27 kandidatov, na Vzajemni priznavajo, da se tako hipotetično lahko zgodi, da bo na glasovnico prišlo 27 kandidatov enega predlagatelja in 27 drugega. Zavarovancem, ki bodo nato na volitvah izbirali med imeni, pa Vzajemna ne bo razkrila, kdo jih je predlagal, niti kdo podprl. "Bo pa lahko to stvar raziskovalnega novinarstva," pravijo in dodajo, da jim je tajnost volilnih predlogov svetovala informacijska pooblaščenka, kar še preverjamo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.