Slovenija
3781 ogledov

Kdo je zmagovalec evropskih volitev? Tako kažejo projekcije!

volitve v evropski parlament 2019
1/11
Saša Despot
Projekcije najbolje kažejo skupni listi SDS in SLS.

Ob 19. uri se je po državi zaprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih so volivci lahko oddali glas na današnjih evropskih volitvah. Volja volivcev, ki so izbirali osem slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu, bo znana šele po 23. uri, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.

Javnomnenjske raziskave so skupni listi SDS in SLS napovedovale dober rezultat. "Počakati bo treba do 23. ure, ko bodo znani izidi edine prave ankete - volitev," je dejala sekretarka volilnega štaba SDS in SLS Maja Tominc Žerak.

Projekcja Mediane Pulse, ki jo je objavila POP TV, kaže, da je zmagovalka volitev skupna lista SDS in SLS z Milanom Zverom, ki ji napoveduje 15,7 do 23,8 odstotka glasov oz. najmanj en in največ tri od osmih poslanskih sedežev. 

Na drugem mestu je stranka SD, ki naj bi prejela med 11,3 in 18,6 odstotka glasov. Tesno bo na tretjem mestu, kjer se obeta boj med NSi z Ljudmilo Novak (od 7,9 do 14,4 odstotka glasov) ter LMŠ z Ireno Jovevo (7,5 do 13,8 odstotka glasov. 
Na peto mesto naj bi se uvrstil Desus z Igorjem Šoltesom, ki naj bi prejel od 4,6 do 9,9 odstotka, sledita pa Levica in SNS.

Projekcija so v Mediani izdelali glede na anketo, v kateri je sodelovalo 735 ljudi in so jo izvajali med 14. in 23. majem.

Volilna napoved, ki jo je za Nova24 TV pripravila agencija Parsifal, pa kaže, da je najverjetnejša zmagovalka današnjih evropskih volitev skupna lista SDS in SLS, ki naj bi dobila med 24 in 25 odstotki glasov.

Po projekciji naj bi drugo mesto osvojila LMŠ z 19- do 21-odstotno podporo, tretje pa SD, ki naj bi jo volilo med 17 in 19 odstotki volivcev.

Na četrto mesto naj bi se uvrstila NSi (med sedem in devet odstotkov), sledi Levica, ki bi prejela med šest in osem odstotkov glasov, prav toliko pa naj bi jih glasovalo tudi za DeSUS

Volilna napoved kaže, da naj bi lista SDS in SLS dobila dva do tri mandate v Evropskem parlamentu, LMŠ in SD po dva mandata, med nič in enim mandatom pa NSi, Levica in DeSUS.

Agencija Parsifal je terensko raziskavo opravila danes na petih referenčnih voliščih, kombinirala pa jo je s telefonsko anketo, ki jo je na vzorcu 882 anketirancev opravila med 23. in 25. majem.

Kot je dejala, pričakujejo dober volilni izid, tudi odzivi s terena so dobri, predvsem so pozitivni odzivi na to, da sta stranki na evropskih volitvah nastopili s skupno listo, je poudarila.

vložitev kandidature za volitve poslancev RS v Evropski parlament, SMC Slovenija Strategije in računice za lovljenje glasov

Želijo si vsaj ponovitev rezultata izpred petih let, ko je SDS dobila tri evropske poslance.

Fajon: Dva poslanca bi bila velika zmaga

V štabu SD se v pričakovanju prvih delnih neuradnih izidov volitev na čelu s Tanjo Fajon zbirajo kandidati za evropske poslance. Nadejajo se dobrega rezultata, boljšega kot na zadnjih volitvah, so pa nekoliko razočarani nad volilno udeležbo.

volitve v evropski parlament 2019, Angelika Mlinar | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Priznam, da si ta hip še ne upam napovedovati," je dejala, bo pa vse, kar bo več od enega poslanca, velika zmaga.

LMŠ: Zadovoljni bomo z vsakim rezultatom

V volilnem štabu LMŠ, kjer bodo v družbi podpornikov pričakali današnje izide evropskih volitev, so bili po zaprtju volišč še nekoliko zadržani.

Podpredsednica LMŠ Jerca Korče je v izjavi v volilnem štabu dejala, da je zadovoljna s kampanjo in ekipo, s katero so nastopili na evropskih volitvah. "Ekipa je dala pravo energijo, pravi zagon in vse od sebe. Odločitev pa smo nato prepustili volivcem," je povedala.

oddaja glasov na evropskih volitvah Slovenija V času volilnega molka 30 prijav kršitev volilnega molka

Glavni tajnik NSi Robert Ilc pa je za Televizijo Slovenija dejal, da pričakujejo enega poslanca, bi bil pa za stranko uspeh, če bi dobila dva. Kampanjo je ocenil kot mirno, a konstruktivno.

V DeSUS računajo na Šoltesa

"Kampanja pred tokratnimi evropskimi volitvami je bila naporna, a dobra," pa je po zaprtju volišč v izjavi za medije ocenil predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po njegovih besedah v stranki pričakujejo, da bodo še naprej imeli svojega evropskega poslanca. Doslej je bil to Ivo Vajgl, zdaj računajo na Igorja Šoltesa.

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kandidati Levice za poslance v novem sklicu Evropskega parlamenta na rezultate volitev čakajo v Centru slovanskih kultur v Ljubljani.  

Lokalne volitve 2018 Volimo Slovenija Takšna je dosedanja volilna udeležba evropskih volitev

Do okrog 19. ure se jim je pridružilo tudi že približno 30 podpornikov, več jih pričakujejo, ko bodo objavljeni rezultati. Vsi skupaj pa so optimistični, da se jim bo tokrat uspelo prebiti v Evropski parlament.

Ankete SMC slabo kažejo

Nosilec liste Gregor Perič je v izjavi po zaprtju volišč med drugim komentiral napovedi anket, po katerih SMC naj ne bi osvojila poslanskega sedeža. A Perič pravi, da so ankete eno, politična realnost pa drugo. "Mi bomo zadovoljni, če bo zmagala predvsem EU," je dodal.

Marjan Šarec Volitve Slovenija Janša oddal glas skupaj z Urško, Šarec šel zakurit žar

volitve v evropski parlament 2019 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vzdušje v volilnem štabu SAB kaže, da kljub nekoliko slabšim izidom zadnjih javnomnenjskih anket še vedno pričakujejo izvolitev nosilke liste Angelike Mlinar za evropsko poslanko. Ta je kampanjo pred volitvami označila za najboljšo, ki jo je kdaj doživela.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • jakec1575 23:14 26.maj 2019.

    Ko sem pogledal kompentence nosilcev, sem se zgrozil. Od vseh kandidatov na vseh listah je mogoče 7 kompetentnih. Tako, ki so dejansko delavni in imajo mentalno kapaciteto. Slovenija je tako majhna, da bi morala imeti nadstrankarsko listo sposobnih ne glede ...prikaži več na stranko. Letošnje EU volitve so dvojna zalost. Zaradi udelezbe in nabora kandidatov.

  • robip44 21:13 26.maj 2019.

    SDS IN SLS so imele 4. poslance zdaj pa če bodo imele srečo 3.....pa kljub temu so zmagali vsaj tako pravijo........malo morgen